Ved inngangen til første kvartal var det optimisme å spore i verdens største økonomier. Omikronmutasjonen av koronaviruset ble sett på som mer smittsomt, men mindre farlig, etter å ha skapt panikk like før jul. Alt lå rette til et normalkvartal etter to år med pandemi.

Noen av de største og viktigste børsene har falt. Den amerikanske S&P 500-indeksen er fire prosent lavere siden nyttår. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har falt tilsvarende. Den tyske DAX-indeksen har falt dobbelt så mye.

Nullsmittestrategi rammer hardt

Den russiske invasjonen av Ukraina i slutten av februar og nedstenginger i Kina på grunn av smitteutbrudd har gjort at det er stor interesse rundt de foreløpige aktivitetsrapportene som legges frem for mars måned.

Kina var først ute med å offentliggjøre den offisielle aktivitetsrapporten (PMI) for mars torsdag morgen. I rapporten, hvor det i hovedsak er store statskontrollerte selskaper som inngår, falt til 49,5. Konsensus lå på 49,9.

– Ja, nullsmittestrategien rammer etterspørselen hardt. Spørsmålet er hvor lenge det varer for å vurdere hvordan dette slår inn på resten av Asia, sier seniorøkonom for fremvoksende markeder, Trinh Nguyen hos Natixis i en kommentar.

Aktivitetsindeksen for tjenesteytende sektor falt fra 51,6 i februar til 48,4 i mars. I februar kom pmi-indeksen for industrien inn på 50,2 – like over 50-tallet som skiller mellom økt og fallende aktivitet i industrien.

- Dette gjenspeiler nedstengning av byer for massetesting og rammer produksjon, ordrer og leveringstider, sier Iris Pang, sjeføkonom for Kina hos ING i en rapport.

Shenzhen var nedstengt i vel en uke i midten av mars. På mandag startet en nedstengning av storbyen Shanghai. Det gjennomføres massetesting av hele befolkningen på over 26 millioner mennesker.

En privat aktivitetsrapport, hvor det er en overvekt av mellomstore privateide selskaper, legges frem på fredag.

Økt press mot økonomien

Like før pmi-rapporten for mars ble lagt frem, ble det bekreftet at statsminister Li Keqiang hadde ledet et regjeringsmøte på onsdag hvor utfordringene i den kinesiske økonomien var hovedtema. Møtet skal ha blitt arrangert på kort varsel.

Den kinesiske regjeringen bekrefter i uttalelser til statlige medier at presset mot økonomien øker. De største utfordringene er «geopolitiske konflikter andre steder i verden», uten at det nevnes hvilke konflikter – og koronautbruddet i Kina.

Ifølge tv-kanalen CCTV skal det rulles ut nye tiltak «så snart det som mulig» for å stabilisere økonomien. Regjeringen skal også ha blitt enige om å ikke innføre tiltak eller reguleringer som «ikke bidrar til å stabilisere markedsforventningene».

Også sentralbanken holdt et viktig møte på onsdag – ledet av sentralbanksjef Yi Gang. Bank of China har kommet med uttalelser i løpet av natten hvor de lover «mer effektiv støtte» til økonomien i form av likviditet og lån rettet mot mindre selskaper i distriktene.

«Sentralbanken presser på med kredittlettelser i andre kvartal», skriver finansinstitusjonen ANZ i en ny rapport etter sentralbankmøtet i Kina.

– Verre i andre kvartal

Det er bare tre uker siden Kina fastsatte vekstmålet for 2022 på 5,5 prosent økonomisk vekst. Kommunistledelsen har ikke lagt listen lavere på flere tiår. Dette kan også vise seg å bli vanskelig.

Finansinstitusjoner som Nomura og Goldman Sachs mener en vekst på under fem prosent er mer sannsynlig for hele året. Begge har nedjustert vekstprognosene i løpet av mars.

«Nesten alle aktivitets- og sanntidsdata peker på en forverret nedgang de siste ukene, hovedsakelig på grunn av de nye koronarestriksjonene og situasjonen i eiendomssektoren», skriver den japanske finansinstitusjonen Nomura.

Flere av Kinas største eiendomsselskaper har ikke lagt frem godkjente regnskaper for fjoråret og er midlertidig suspendert fra handel ved børsene. Kina er inne i den verste smittebølgen siden starten av pandemien for over to år siden.

«Vi tror situasjonen kan bli verre i andre kvartal», skriver Nomura-teamet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.