Den kinesiske folkekongressen avsluttet før helgen årets toppmøte i Beijing. Krigen i Ukraina ble ikke nevnt direkte da den kinesiske ledelsen la frem statusrapport for det siste året og utsiktene for det kommende året. Målet om en 5,5 prosent økonomisk vekst ligger fast.

To år etter at Kina fikk kontroll med koronasmitten er det nye smitteutbrudd i storbyene Hongkong, Shanghai og Shenzhen.

Da Shanghai-børsen åpnet for handel mandag, falt de to viktigste børsindeksene med over én prosent.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt mandag 5,0 prosent, til under det psykologisk viktige 20.000-nivået – for første gang på nesten seks år. På ett år har indeksen falt med over 30 prosent.

Teknologi- og investeringsselskapet Alibaba falt 10,9 prosent til 80,9 dollar. I oktober 2020 var aksjekursen på 309 dollar.

Nedstengning av storbyer

Kort tid etter at de vel 3000 delegatene hadde forlatt den kinesiske hovedstaden, innførte to av Kinas største og viktigste byer en nesten full nedstengning den neste uken. I Shanghai og Shenzhen er det nye koronasmitteutbrudd. Myndighetene har trykket på panikknappen.

Sent søndag kveld bestemte bymyndighetene i Shenzhen at all offentlig transport vil holde stengt til og med 20. mars. Bedrifter, skoler og institusjoner er beordret stengt den neste uken og befolkningen blir bedt om å ikke reise vekk fra byen.

Frykter tidenes forsyningstrøbbel med Kinas aggressive virustiltak
Hvordan kan Kinas null-covid-strategi påvirke globale forsyningskjeder? Bloombergs Enda Curran forklarer hvordan de siste utbruddene i Kina gjør verden nervøs.
01:41
Publisert:

– Flere byer kan komme til å gjøre som Shenzhen. Industrien og tjenesteytende sektor vil bli berørt. Hvis nedstengningen forlenges, vil Kinas økonomiske vekst bli betydelig påvirket, skrev sjeføkonom Raymond Yeung hos den australske storbanken ANZ i en markedsrapport mandag morgen.

Shenzhen er en av verdens viktigste nav for den globale teknologi- og elektronikksektoren. Kinesiske storselskaper som Huawei, Oppo og TCL har hovedkontor i byen. En nedstengning kan ramme de allerede svært sårbare forsyningskjedene.

Det taiwanske selskapet Foxconn, som produserer på vegne av internasjonale storselskaper som Apple, Google og Amazon, har store produksjonsanlegg i Shenzhen – en by med 17 millioner innbyggere som ligger like nord for Hongkong.

Foxconn bekreftet mandag morgen at de har stengt en større fabrikk.

– Smitteutbruddene utgjør en nedsiderisiko for Kinas økonomi, i alle fall de neste månedene. Stengingen av fabrikker forverrer risikoen for stagflasjon og problemer i de globale forsyningskjedene, sa fagøkonom Zhang Zhiwei hos Pinpoint Asset Management, til Financial Times.

Som New York våren 2020

For hele Kina ble det registrert 3.400 nye daglige smittetilfeller på søndag – mer enn en dobling sammenlignet med lørdag, hvor det ble satt en ny rekord. 19 av de kinesiske provinsene har smitteutbrudd.

Sammenlignet med andre land er det svært liten smitte i Kina. New Zealand, som også har fastholdt på en nullsmittestrategi, har rundt 15.000 nye smittetilfeller daglig. Kina har en befolkning som er over 250 ganger høyere enn New Zealand.

Analytikere, økonomer og epidemiologer er bekymret for hva som skjer i Kina akkurat nå. Hongkong, som inntil nylig ikke hadde smitte av betydning, har opplevd en kollaps i helsesektoren.

«Hvis fastlands-Kina følger samme vei som Hongkong, så vil Kina virkelig få merke det. Verdens forsyningskjeder kan få et fullstendig sammenbrudd i en periode. Dødstallene i Hongkong stiger så høyt at de nærmer seg nivået i New York våren 2020. Hongkong har ikke nådd toppen», skriver doktor Eric Feigl-Ding i en Twitter-melding.

Han er forsker og sjefshelseøkonom ved Microclinic International. Han var blant de første som advarte om de økonomiske konsekvensene fra koronautbruddet i Kina i januar 2020.

«Jeg har en dårlig følelse igjen. Kina innfører tiltak og har sparket ordførerne i to viktige byer. De har stengt ned en industriby, oppfordret innbyggerne om ikke å forlate Beijing og har stengt skoler i Shanghai», skriver han i en kommentar.

Frykter smitte ved havnen

Den kinesiske befolkningen har dårlig beskyttelse mot koronasmitte. De kinesiske vaksinene beskytter mot den opprinnelige virusvarianten, som først ble identifisert i Wuhan for over to år siden. Vaksinene fra Pfizer og Moderna er ikke i bruk i omfang av betydning i Kina.

– Vi er på vakt mot konsekvensene av en delvis nedstengning i rike provinser. Halvparten av Kinas verdiskaping og befolkning vil bli påvirket denne gangen, skriver sjeføkonom Yeung hos ANZ.

Finansinstitusjonen ING er foreløpig avventende, men skriver i en markedsrapport at nedstengningen vil ha konsekvenser for det private forbruket i Kina, som allerede er nede i en bølgedal på grunn av bonuskutt hos store teknologiselskaper.

«Hvis det blir funnet smitte ved Yantian-havnen kan det føre til en nedstengning i to uker. Da vil det påvirke handel med elektroniske produkter og dermed verdiskapingen», skriver ING-teamet fra Singapore.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.