Når nyttårsrakettene går i været i Kina på torsdag er det nøyaktig ett år siden Verdens helseorganisasjon fikk bekreftelse via offisielle kanaler om at det var smitteutbrudd av en ukjent sykdom i millionbyen Wuhan. Ryktene hadde gått i flere uker.

Det har nesten ikke vært lokale utbrudd av koronaviruset i Kina siden i vår. De få sporadiske smittetilfellene er raskt blitt slått ned med massiv testing av alle innbyggerne i enkelte millionbyer for å hindre spredning.

I løpet av 2020 er over 81 millioner bekreftet smittet av koronaviruset og nesten 1,8 millioner mennesker er bekreftet døde. Kina er nesten ikke å se på smittekartet med under 100.000 bekreftede smittetilfeller – det samme som Bahrain, som har 1,6 millioner innbyggere.

Vinneren er Kina

Den kinesiske økonomien er tilbake på samme nivå som den var før utbruddet, ifølge Capital Economics. Analyseselskapet utroper Kina som «vinneren for 2020» – i et år hvor den økonomiske aktiviteten i verdensøkonomien vil falle det meste siden annen verdenskrig.

«Kina har ikke vært immun og er på vei mot den svakeste veksten siden Mao-epoken. Satt opp mot det dystre bakgrunnen har den økonomiske utviklingen vært eksepsjonell i 2020», skriver teamet ledet av seniorøkonom Julian Evans-Pritchard.

Kinas andel av verdensøkonomien har aldri økt mer enn i år, ifølge analyseselskapet.

«Men vi vil advare mot å se på dette som en trend langt inn i fremtiden. De strukturelle svakhetene i Kinas økonomi – demografi, økende gjeldsbelastning og avtagende avkastning på investeringer, blir for tiden dekket over med stimulans», skriver Capital Economics.

Kina med sjokkbeskjed til Australsk vin: – Betyr i realiteten at markedet er stengt
Kinas kjærlighetsforhold til australske viner er over. – Xi Jinping og Kinas regjering bruker oss for å statuere et eksempel. Nick Captures snakker med Barossa Valley-vinprodusenter som har havnet i en diplomati-skvis.
04:06
Publisert:

Han ser paralleller til hva som skjedde etter finanskrisen i 2008 da pengene satt løst og det førte til oppbygging av bobler i blant annet bolig- og aksjemarkedet.

«Kinas oppgang den gangen skjulte en underliggende nedgang i trendveksten, noe som først ble synlig noen år senere. Vi tror det samme vil skje denne gangen», skriver Evans-Pritchard.

Ustabil aktivitetsoppgang

3300 kinesiske næringslivstopper som har deltatt i den ferske kvartalsundersøkelsen fra China Beige Book mener at aktiviteten i økonomien ikke er helt tilbake til hva den var før koronapandemien.

De tror det vil ta minst tre måneder før omsetning, resultater og sysselsetting er tilbake til 2019-nivå. Omsetningsveksten for luksusprodukter, mat og klær er betydelig svakere enn hva den var i tredje kvartal.

«Selskapene i disse underkategoriene melder om svakere marginer og lavere salgsvolum», ifølge China Beige Book-rapporten, som CNBC fikk tilgang til på tirsdag.

Salget av personbiler og møbler er fortsatt høyt, noe som tyder på at det er den øvre middelklassen som står for forbruksveksten. Det er knapt vekst å finne i restauranter og reiselivssektoren. Eksportsektoren går så det suser, men importen har avtatt.

Nye økonomiske statistikker viser at de største industriselskapene økte overskuddet i november med over 15 prosent sammenlignet med samme måned i fjor. Produksjonsveksten var på syv prosent. Den økonomiske veksten for 202 ventes å havne på mellom to og tre prosent.

Allerede om tre uker legger Kina frem økonomiske statistikker for 2020.

– Betydelig usikkerhet

Internasjonale finansinstitusjoner i ferd med å finjustere prognosene for 2021. En undersøkelse foretatt mot 35 økonomer av den japanske næringslivsavisen Nihon Keizai Shimbun viser at konsensus ligger på en økonomisk vekst på 8,2 prosent neste år for den kinesiske økonomien.

Dette er den høyeste økonomiske veksten, målt i bruttonasjonalprodukt, siden 2012.

Sjeføkonom Iris Pang for Kina hos ING Bank mener at kinesiske forbrukere vil fortsette å bruke penger så lenge de internasjonale reiserestriksjonene fortsetter for det meste av 2021.

Vaksinering mot koronaviruset i Kina og resten av Asia starter først i andre halvår, og det kan ta lang tid før befolkningen er vaksinert. Konfliktene med USA og Australia, hvor Kina har innført importforbud på viktig australsk eksport, kan føre til endringer i handelen.

– Det er betydelig usikkerhet rundt koronasmitten i USA og Europa. Samtidig er Kinas forhold til andre land i økt grad ført til spenninger. Dette kan ødelegge for Kinas sterke eksportvekst, innenlandsk produksjon og investortillit, sier økonom Xu Xiaochun hos Moody’s Analytics til næringslivsavisen.

Forutsigbar USA-politikk

Den nye amerikanske administrasjonen, ledet av Joe Biden, vil sannsynligvis føre til nye endringer i den amerikanske utenrikspolitikken. Dette kan gi en mer forutsigbar amerikansk politikk, noe Kina foretrekker.

– En mer inkluderende utenrikspolitikk kan innebære at USA samarbeider med sine tradisjonelle allierte om å iverksette tiltak mot Kina, sier seniorøkonom Francoise Huang hos Euler Hermes til Nihon Keizai Shimbun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.