Under et ebolautbrudd i Liberia i 2014 ble en region med 70.000 mennesker isolert fra omverdenen i noen dager. Dette førte til opptøyer og sammenstøt.

I Kina har over 60 millioner mennesker i Hubei-provinsen vært isolert i to uker. Ingen vet når de kan bevege seg fritt igjen.

– Hubei ble ofret

Kina, USA og andre land har tatt i bruk ekstraordinære tiltak i forsøket på å forhindre spredning av koronaviruset.

Alt du trenger å vite om coronaviruset på 2 minutter: Hva er symptomene, hvordan kan spredningen stoppes og finnes det en kur?
Bill Schaffner er ekspert på smittsomme sykdommer: – Coronaviruset er trolig overført til mennesker fra dyr.
02:03
Publisert:

– Enkelte kan si at Hubei ble ofret, men det var en effektiv måte å stanse spredningen til andre steder, sier en lege ved Third People’s Hospital i storbyen Wuhan til Bloomberg.

Det er innført reiseforbud og andre restriksjoner for innbyggerne i Hubei. Fabrikker holder stengt inntil videre. Gatene er forlatte.

– Hadde ikke dette skjedd, ville folk ha reist over hele landet uten å ha oppsøke lege. Hele landet ville ha blitt epidemirammet, sier tidligere nestsjef hos Center for Disease Control and Prevention, Yang Gonghuan til nyhetsbyrået.

Han innrømmer at dette har gjort situasjonen vanskelig for Hubei og Wuhan, men at det var det eneste riktige å gjøre.

– Det er som å kjempe i en krig; enkelte ting er vanskelig, men det må gjøres, sier Yang.

– Et storskalautbrudd

Torsdag morgen viste nye statistikker at koronaviruset har smittet over 28.000 mennesker i Kina. Økningen i antall nye tilfeller har begynt å flate ut på rundt 20 prosent i døgnet. Dette blir sett på som positivt.

Hokkaido University i Japan mener at over 100.000 mennesker sannsynligvis allerede er smittet – fire ganger så mange som er identifisert.

– Dette er et storskalautbrudd og vi har fortsatt ikke forstått hvilke egenskaper viruset har. Vi forsøkte å se hvordan dette når en topp og deretter falmer i Wuhan og andre byer, sier Hitoshi Oshitani, som er professor i virologi ved Tohoku University School of Medicine til Nikkei Weekly.

Dødsfallene øker og vil om kort tid gå forbi sarsutbruddet i 2003, hvor 760 mennesker døde over hele verden. Dødeligheten for koronaviruset er på 3,2 prosent i Wuhan. I resten av Kina er den på 0,16 prosent. Det er meldt om kun to dødsfall utenfor Kina.

Det er registrert en økning i antall smittede utenfor Kina. Over 7000 passasjerer om bord på to cruiseskip får ikke komme til land i Japan og Hongkong. På cruiseskipet ved Yokohama i Japan ble det bekreftet smitte hos ti passasjerer onsdag. Dette antallet ble fordoblet torsdag.

Alle som kommer fra det kinesiske fastlandet til Hongkong blir plassert i karantene i 14 dager. Ingen som har vært i Kina de siste to ukene får slippe inn til Singapore. Australia, New Zealand og USA har tilsvarende restriksjoner.

Fikk sjokk

USA er i ferd med å evakuere flere hundre amerikanske statsborgere fra Hubei. Alle blir plassert i karantene ved militærbaser i California og Texas. Det er første gang på 50 år at Centers for Disease Control and Prevention (CDC) tar i bruk tvungen karantene i USA.

– Jeg fikk sjokk da jeg fikk høre om obligatorisk karantene. Jeg ville hjem og møte familie og venner. Jeg tror alle ønsker å dra herfra, sier Jarred Evans, som ble evakuert fra Kina i forrige uke og plassert i karantene, til CNBC.

American Civil Liberties Union kritiserer tiltakene fra Trump-administrasjonen.

– Hovedpoenget er at denne typen tiltak må være basert på vitenskap og ikke politikk. Var det forskere som tok beslutningen eller politikere, spør analytiker Jay Stanley overfor CNBC.

Smitteekspert ikke overrasket over at dødelig virus smitter fra menneske til menneske
Dette sier Dr. Nathalie MacDermott ved Kings College i London om det dødelige Coronaviruset som startet i Wuhan i Kina.
00:39
Publisert:

CDC mener karantene er nødvendig av medisinske årsaker, til tross for at det kun er registrert 12 tilfeller i USA.

– Vi befinner oss i en kritisk periode for internasjonal spredning av viruset. Denne handlingen er nødvendig for å forsøke å hindre spredning her, sa nestleder Christopher Braden ved National Center for Emerging and Zoonotic Infectious Diseases på en pressekonferanse onsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.