Fortsatt øker antall nye smittede fra koronaviruset med over 3000 i døgnet. Totalt er det bekreftet over 31.000 smittede over hele verden – de aller fleste i Kina.

Veksten i nye smittetilfeller har falt fra i gjennomsnitt 45 prosent i forrige uke til under 15 prosent. Verdens helseorganisasjon advarer mot å tro at dette betyr at toppen er nådd.

– Vi er fortsatt midt inne i et alvorlig utbrudd. Vi må være svært forsiktige med å komme med spådommer. Det er fortsatt en økning av nye tilfeller i Hubei, men vi har ikke sett en akselerering i andre provinser, sa Michael Ryan, som leder avdeling for smittsomme sykdommer hos Verdens helseorganisasjon (WHO) på en pressekonferanse i Genève på torsdag.

Slik jobber forskerne med koronavaksinen
Dr. Vanessa Raabe forklarer hvordan vaksiner utvikles.
01:40
Publisert:

Fredag morgen er det bekreftet totalt 636 dødsfall i Kina fra koronaviruset. Over 60 passasjerer om bord på et cruiseskip som ligger utenfor Yokohama i Japan er bekreftet smittet av koronaviruset. Dette er mer enn en tredobling sammenlignet med på torsdag.

Planlegger å åpne fabrikker

Kinesiske myndigheter vil i løpet av dagen avgjøre om fabrikker skal kunne gjenåpne igjen på mandag. Hubei-provinsen, med storbyen Wuhan som senter, har vært isolert i over to uker. Også andre provinser og byer har hatt minimalt med aktivitet.

Tesla har stanset produksjonen ved den nyåpnede fabrikken ved Shanghai. Fiat Chrysler advarte på torsdag om at de kan bli nødt til å stenge en bilfabrikk i Europa hvis produksjonen hos kinesiske underleverandører ikke kommer i gang om kort tid.

De er ikke alene. Toyota, Hyundai, Volvo og Peugeot er blant bilprodusentene som har sagt de vil få problemer med produksjonen. Spillselskapet Nintendo har informert kunder i Japan om at leveranser av spillkonsollen Switch er forsinket.

Internasjonale flyselskaper har stanset alle flyvninger til Kina. 28 prosent av alle flyvninger i Kina er blitt kansellert de siste to ukene. Totalt kan 165.000 planlagte internasjonale flyvninger de neste to månedene bli kansellert.

Disse flyene benyttes også til frakt til og fra Kina.

«Den globale økonomiske veksten vil sannsynligvis svekkes i første kvartal og ende på den laveste siden finanskrisen», skriver Capital Economics i en ny rapport.

De tror aktiviteten vil ta seg opp igjen i andre kvartal – gitt at spredningen stanser opp.

«Det vil være en ujevn oppgang», skriver analyseselskapet.

Stans for Apple

Apple har stengt utsalg i kinesiske byer. Produksjonen er også berørt. Planen var å øke produksjonen av de trådløse øreproppene AirPods med 45 millioner enheter fra januar.

AirPod har vært en uventet suksess for Apple med overraskende høy etterspørsel fra Iphone-kunder.

Produksjonen har stanset helt opp av AirPod Pro – den dyreste og mest populære varianten – hos produsentene Luxshare-ICT, Goertek og Inventec. Før jul hadde butikker gått tomme for disse øreproppene.

– På grunn av virusutbruddet er det to uker siden leverandørene har levert AirPod. Alle butikker og mobiloperatører er avhengig av at de starter leveransene i neste uke, sier en kilde til Nikkei Weekly.

Iphone-produsenten Hai Precision Industry planlegger å være i gang med produksjonen fra førstkommende mandag. Selskapet er avhengig av at komponentleverandørene kommer i gang med produksjonen.

– Den største usikkerheten er om myndighetene vil forsinke oppstarten, sier analytiker Jeff Pu hos GF Securities til Bloomberg.

Han påpeker også at det er usikkerhet om arbeidere er tilbake etter nyttårsfeiringen på grunn av reiserestriksjoner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.