USA, Europa og India opplevde flere runder med alvorlige koronasmittebølger og nedstengninger i 2020 og 2021. Etter den første omikronbølgen for ett år siden har presset på helsevesenet vært lavere – godt hjulpet av effektive vaksiner. Kina står på startstreken.
Smittebølge underveis
Det ventes massive smittebølger fra nyttår.
– Det vil ramme hele landet nesten samtidig – først i urbane områder og deretter på landsbygden. Det vil ta en måned til vi ser svært høye smittetilfeller og dødeligheten vil slå inn to uker senere. Smittetallene vil aldri komme tilbake til nivået de er på nå, sier professor Ali Mokdad ved Washington University til Bloomberg.
Han er strategidirektør ved universitets Institute of Health Metrics and Evaluation, som helt fra begynnelsen av pandemien i 2020 overvåket smitten over hele verden, kom med prognoser og informasjon
Ekspertmiljøer som har tre år med erfaring fra pandemien, tror det vil bli vanskelig for Kina å unngå en smittebølge.
– Det er fortsatt en mulighet for at de kan komme seg gjennom grumset uten massedødsfall. Men selv den beste og rydde overgangen vil ikke forhindre en bølge av smittetilfeller, sier seniorforsker i global helse ved Council of Foreign Relations, Yanzhong Huang, til The Atlantic.
Hongkong foretok en gjenåpning tidligere i år. Det kan være den samme modellen Kina forsøker på seg. Det førte til at over halvparten av Hongkongs innbyggere på 7,5 millioner ble smittet i løpet av kort tid. Det ble registrert over 9000 dødsfall.
Kina, med 1,4 milliarder innbyggere, har så langt under 6000 registrerte dødsfall fra koronaviruset. Hongkong har et langt bedre utbygd helsesystem. Kina har 36 intensivplasser for hver én million innbyggere.
Venter kaotiske uker
Koronalettelsene, som ble bekreftet tidligere denne uken, har kommet som en overraskelse. Internasjonale finansinstitusjoner publiserte prognoser for Kina for 2023 i slutten av november. Da ble det antatt at lettelsene først ville komme til våren – etter Folkekongressen i mars.
– Både tilbud og etterspørsel vil bære tyngden av en økning i smitten. Industriarbeidere vil oppleve økt smitte mens mange vil være motvillige til å forlate hjemmene sine. Det vil også tynge på forbruket, sier sjeføkonom Larry Hu ved Macquarie Group til Bloomberg.
Finansinstitusjonen mener økt smitte vil svekke den økonomiske veksten ved slutten av 2022 og inn i 2023. Hu mener det er sannsynlig at Kinas økonomiske vekst vil falle til under tre prosent.
– Det er uunngåelig med forstyrrelser i den innledende fasen. Ukene som fører inn til kinesisk nyttår vil sannsynligvis bli kaotiske, sier sjeføkonom Larry Hu til nyhetsbyrået.
Presset av Apple-produsent
Dette kan føre til nye, store forstyrrelser i de globale forsyningskjedene, hvor Kina spiller en svært viktig rolle med produksjon av komponenter og ferdige produkter.
Produksjonen av Apples Iphone-modeller er kuttet kraftig på grunn av smitteutbrudd ved fabrikker i Kina og delvis nedstengninger. Anslagene ligger på en redusert produksjon på mellom 10 og 15 millioner enheter.
«Klokken har passert midnatt for Apple i Kina. Nullsmittepolitikken er uholdbar og har ført til en enestående mangel på Iphoner denne høytiden», skrev den anerkjente Apple-analytikeren Dan Ives hos Wedbush i et notat like før lettelsene ble bekreftet.
Ifølge Wall Street Journal skal et brev fra toppsjefen hos taiwanske Foxconn rettet til den kinesiske kommunistledelsen ha påvirket koronastrategien. Foxconn har 1,3 millioner ansatte og er Apples største kontraktsprodusent.
Terry Gou advarte om at nullsmittestrategien truet Kinas rolle de globale forsyningskjedene. Brevet ble brukt av rådgivere til å fremskynde lettelsene av smitteverntiltakene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.