Kina fjernet uten forvarsel de fleste smitteverntiltakene for seks uker siden. Det gikk fra massetesting og nedstengning av bydeler, til å fritt kunne forflytte seg i Kina uten å måtte legge frem grønn kode på en mobilapp som bekreftet at en ikke var koronasmittet.
Katastrofale konsekvenser
Verdens helseorganisasjon (WHO) har etterlyst troverdig dokumentasjon og informasjon fra kinesiske myndigheter. Kina bekreftet 60.000 dødsfall i forrige uke. WHO skriver i ukerapporten at antall sykehusinnleggelser økte med 70 prosent, til en ny rekord, på en uke.
President Xi Jinping snakket med lokale myndighetspersoner på onsdag, og uttrykte bekymring for koronasituasjonen på den kinesiske landsbygden. Flere hundre millioner kinesere er på reise i forbindelse med nyttårsfeiringen – for første gang siden 2019.
– Nyttårsfeiringen kan føre til uunngåelige, katastrofale konsekvenser for mange familier, sier Zuo-Feng Zhang, som leder epidemiologiinstituttet ved University of California, Los Angeles, til Bloomberg.
Cyberspace Administration of China (CAC), som har ansvaret for å overvåke og fjerne informasjon fra internett, gikk tidligere denne uken hardt ut for å advare om pandemirykter på internett.
Alt innhold som «skaper panikk», «fiktive erfaringer fra sykehusopphold» eller «spredning av angst» skal forbys og fjernes.
«Målet med denne kampanjen er å unngå at det oppstår overdrevne, dystre følelser fra spredning av falsk informasjon», skriver CAC, hvor de har identifisert seks områder som kampanjen skal rettes mot frem til slutten av februar.
Langvarig infeksjonsbølge
Det britiske analyseselskapet Airfinity skriver i sin siste rapport at Kina kan få en topp på 36.000 dødsfall den 26. januar. Dette er en økning på 11.000 dødsfall fra den forrige rapporten. Airfinity mener det har vært 608.000 koronadødsfall i Kina siden desember.
Ifølge Airfinity er Kina nå midt inne i den største og alvorligste toppen av pandemien. Tidligere trodde analyseselskapet at Kina ville få flere mindre smittebølger i løpet av vinteren.
– Nå venter vi å se en større og mer langvarig infeksjonssmittebølge som vil nå en høyere topp, sier direktør Matt Linley hos Airfinity i den siste rapporten.
Legen sier at kapasiteten i provinser som Hubei og Henan er sprengt, og at det er seks ganger flere pasienter ved sykehusene enn hva det er kapasitet til. Helsemyndighetene i Henan har sagt at nesten 90 prosent av befolkningen er smittet.
– Våre prognoser sier at det er en betydelig byrde på Kinas helsevesen de neste to ukene. Det er sannsynlig at mange pasienter som kan behandles, vil dø på grunn av overfylte sykehus og manglende behandlingskapasitet, sier legen.
Bagatelliserer omfanget
På den kinesiske landsbygden er langt færre vaksinerte enn i storbyene. Mange eldre mangler forståelse av pandemien og risikoen fra smitte.
– Offisielle rapporter bagatelliserer omfanget av dødsfall og alvorlighetsgraden av helsekrisen landet står overfor. Da er det mer sannsynlig at folket mister tilliten til myndighetene, sier analysedirektør for Kina ved den amerikanske tenketanken Freedom House, Sarah Cook, til Bloomberg.
Det var sjeldne demonstrasjoner mot kinesiske myndigheters håndtering av koronapandemien i fjor høst.
– Denne typen kognitiv dissonans har tidligere utløst sinne, undergravet kommunistpartiets legitimitet og oppmuntret folk til å forsøke å finne usensurert informasjon, sier Cook.
Kognitiv dissonans er en ubehagelig spenningstilstand som antas å oppstå som følge av motstridende holdninger eller elementer. Den betraktes i psykologien som et viktig prinsipp for å forstå holdningsendring og motivasjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.