To år etter at Kina for første gang innrømmet at en «ukjent lungesykdom» spredte seg i millionbyen Wuhan, fastholder landet på nullsmittestrategien. Landet, som har 1,4 milliarder innbyggere, har offisielt registrert kun 140.000 smittetilfeller.

Over 13 millioner innbyggere i Xian har vært holdt innestengt i over to uker etter det ble oppdaget lokal smitte den 9. desember.

Nå stenges nok en storby ned – Xuchang 50 mil øst for Xian.

«Vi vet ikke hva kilden til utbruddet er. Antall smittede i lokalsamfunnet er uoversiktlig. Å slå ned smitten på kortest mulig tid er førsteprioritet for alle offentlige ansatte og innbyggere», sier myndighetene i Xuchang, som er en del av Yuzhou, i en uttalelse.

Byttehandler

Bymyndighetene i Xian lot en person fra hver familie å forlate hjemmene for å handle mat da de først startet nedstengningen for nesten to uker siden. Nå er det nye restriksjoner.

I enkelte distrikter er det innført full nedstengning og myndighetene har lovt de skal levere matvarer på døren.

«Kan ikke forlate bygningen og det blir vanskeligere og vanskeligere å kjøpe mat på nettet», skriver Mu Qingyuani Sayno på det sosiale nettverksstedet Weibo, ifølge nyhetsbyrået AP.

På sosiale medier deles det videoer hvor det byttes spillkonsoller, elektronikk og andre produkter mot mat og husholdningsvarer.

«Folk foretar byttehandler da de ikke har nok mat å spise. Vi har organisert byttehandler i nabolaget. Vi hadde en sekk med ris og en nabo ønsket å bytte mot en smarttelefon og nettbrett. Vi har seks sekker med ris, men ikke grønnsaker», sier en innbygger med etternavnet Wang til Radio Free Asia.

Kontrollerer befolkningen

Nesten 40.000 politifolk er utkommandert for å håndheve portforbudet i tillegg til vektere og sikkerhetsvakter. Det er delt videoer av vektere som banker opp folk som har vært og hentet mat.

Smitteutbruddet de siste ukene er det alvorligste i Kina siden i fjor vinter. Ifølge det statlige nyhetsbyrået Xinhua ble det registrert 161 nye smittetilfeller i hele Kina på mandag. 101 av disse var fra lokal smitte.

– Jeg tror ikke nedstengningen i Xian dreier seg om å stanse smittespredningen. Det er mer om å kontrollere befolkningen, sier kommentator Han Dapeng til Radio Free Asia.

Den kinesiske kommunistledelsen fastholder på nullsmittestrategien og slår hardt ned på alle smitteutbrudd. Videoer og direkte kritikk blir fjernet i løpet av kort tid på sosiale medier, men blir kopiert og delt andre steder.

– For regionmyndigheter i Kina er et av de viktigste målene å nå målet om null smitte. Det betyr en karrieremulighet for mange hvis de lykkes. Hvis folks rettigheter blir misbrukt eller det er begrenset tilgang til mat og helsetjenester spiller ingen rolle da de ikke holdes til ansvar, sier forsker Wang Yaqiu ved menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch til Deutsche Welle.

Om en måned skal Kina arrangere vinter-OL.

– Et av de politiske målene for å opprettholde nullsmittestrategien er å sikre at vinter-OL ikke saboteres av et utbrudd. Dessuten trenger kinesiske myndigheter å opprettholde sin legitimitet til å styre. De har et behov for å vise at de er frelseren fra den globale pandemien og ikke de som startet den, sier professor Chunhuei Chi ved Oregon State University til det Deutsche Welle.

– Til hvilken pris?

Restriksjonene i Xian vil først fjernes når det er null smitte, ifølge bymyndighetene.

«Når målet om nullsmitte er nådd vil vi gradvis fjerne restriksjonene. Det betyr at nye smittede er isolert, og nærkontakter av nærkontakter av tidligere smittede ikke er smittet», sa Chen Zhijun, som er nestleder i Xian Disease Prevention and Control Center til nettstedet Thepaper.cn på tirsdag.

Over 40.000 innbyggere er plassert i statlige karantenesentre for observasjon.

«Jeg tviler ikke på at Xian vil bekjempe viruset, men til hvilken pris? Hvis vi ikke reflekterer og lærer noe fra dette vil alt vi har gjort være forgjeves», skriver journalisten Jiang Xue i et innlegg på WeChat.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.