Gatene i flere kinesiske storbyer er nesten folketomme og hele kontorbygninger står tomme. Tre år siden de første smittetilfellene ble rapportert fra Wuhan sprer koronaviruset seg i et tempo som få andre land har opplevd.

Analyser foretatt i Kina, og gjengitt av Financial Times og Reuters, konkluderer med at det var nesten 40 millioner smittede i Kina sist lørdag og at 39 prosent av innbyggerne i Beijing har vært smittet av omikronvarianten nylig. I Shanghai skal rundt 11 prosent vært smittet.

– Jeg vil anta at halvparten av kollegene mine i Beijing er syke. I Shanghai er det fem til ti prosent, sier en fondsforvalter hos PICC Management til Reuters.

Trussel for mennesker overalt

Koronarestriksjonene ble fjernet over natten og uten forvarsel for nesten to uker siden. Kina skjuler omfanget av det siste smitteutbruddet. US Centers for Disease Control and Prevention frykter at smitteutbruddene i Kina skal føre til nye virusmutasjoner.

– Vi vet at når viruset sprer seg ukontrollert har det potensial til å mutere og utgjøre en trussel for mennesker overalt, sa pressetalsperson Ned Price i det amerikanske utenriksdepartementet mandag.

Tidligere mutasjoner av koronaviruset, blant annet delta- og omikronvariantene, oppsto sannsynligvis i forbindelse med store, ukontrollerte smitteutbrudd i India og Afrika i 2020 og 2021.

Kinas befolkning på 1,4 milliarder har tidligere i svært liten grad vært eksponert mot de tidligere virusvariantene.

Mandag ble det meldt om to nye dødsfall. Hongkong, som har 7,5 millioner innbyggere, opplevde omfattende smitte tidligere med over 10.000 dødsfall. Offisielt har under to millioner mennesker vært smittet i Kina og 5200 dødsfall.

– Mistenkelig lave dødsfall

Politi og sikkerhetsvakter var plassert utenfor begravelsesbyråer i Beijing på mandag. Ansatte ved Beijing Dongjiao Funeral Parlor sa til Wall Street Journal og Financial Times at det i forrige uke var inntil 150 til 200 kremasjoner daglig den siste uken – mot vanlig 30 til 40.

– De svært få koronarelaterte dødsfallene som er meldt inn så langt er mistenkelige lave. En rask økning i smitten følges vanligvis av dødsfall en uke eller to senere. Kina har undervaksinert sin egen befolkning, spesielt eldre mennesker. Vi fortsetter med å ta dataene fra Kina med en klype salt, sier William Schaffner, som er smittevernekspert ved Vanderbilt University, til Bloomberg.

Næringslivsavisen Financial Times skriver på lederplass hvordan gjenåpningsprosessen i Kina skjer.

«De utsetter folk for omfattende forstyrrelser og helserisiko. Det knuser også myten om Beijings lederegenskaper, om at teknokrater skal være i stand til å ta autoritære beslutninger og de er overlegne vestlige demokratier på å håndtere kriser», skriver FT.

Vanskeligere enn mange tror

Det er betydelig usikkerhet rundt de pågående smittebølgene i Kina, hvor lenge de vil vare og hva konsekvensene blir for verdens nest største økonomi – og den globale økonomien.

– Selv om utsiktene for Kina har lysnet noe ettersom myndighetene har tatt de første skrittene vekk fra nullsmittestrategien vil dette være vanskeligere enn mange tror, advarer sjeføkonom for globale markeder hos Capital Economics, Jennifer McKeown, i en ny rapport.

Flere land er i en resesjon eller på vei dit.

– Vi venter fortsatt at verden vil gli inn i en resesjon i 2023 på grunn av høy inflasjon og at økte renter merkes, ifølge McKeown.

Hun tror resesjonen ikke vil bli alvorlig.

– Dette er ikke en pandemi eller en ny finanskrise, påpeker sjeføkonomen hos analyse- og rådgivningsselskapet.

Amerikanske myndigheter er på vakt overfor hva som skjer i Kina.

– Konsekvensene av dette virusutbruddet er til bekymring for resten av verden, gitt størrelsen på den kinesiske økonomien. Det er viktig for Kina å være i en sterkere posisjon i forhold til covid-19. Det er også bra for resten av verden, sa Price i det amerikanske utenriksdepartementet på en pressekonferanse på mandag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.