Kina har hatt 112 kvartaler med en økonomisk vekst på over seks prosent siden metoden for innhenting og bearbeiding av økonomiske tall ble endret i 1992 og Kina la frem kvartalsstatistikker.

Hverken Asia-syken i 1997-98, dotcom-kollapsen ved årtusenskiftet eller finanskrisen i 2008–09 klarte å ramme Kina i vetydelig grad.

Det har koronaviruset klart.

Ikke for varmt, ikke for kaldt – men passe

Den økonomiske verdiskapningen falt med 6,8 prosent i første kvartal, ifølge offisielle statistikker fra Kinas statistikkbyrå, som ble lagt frem fredag morgen lokal tid.

Industriproduksjonen falt med 8,4 prosent i kvartalet og detaljhandelen med 19 prosent.

Det er stor skepsis til de offisielle statistikkene.

«Tenk på dette: Gjennom de tre månedene i kvartalet var det meste av landet låst inne i leiligheter i to måneder. Den totale økonomiske aktiviteten falt med kun 6,8 prosent sammenlignet med i fjor. Tenk på dette igjen og forsøk å få hjernen til å skjønne det. Dette er en produksjonsøkonomi», skriver økonomiprofessor Christopher Balding, som tilbragte ni år ved Peking University HSBC Business School i en kommentar, på Twitter.

Han forlot Kina for to år siden etter han følte sin egen sikkerhet var truet etter han åpent diskuterte økonomien, næringslivet og finansmarkedene og var kritisk til offisielle statistikker og president Xi Jinpings mektige rolle.

Han karakteriserer vekststatistikkene for kvartalet som «gullhår-statistikker» – ikke for varmt, ikke for kaldt men akkurat passe.

«De kunne ikke offentliggjøre for gode tall. Dette er et negativt tall, men ikke for negativt», skriver han.

– Over det verste

Det er blitt en marerittlignende inngang til året for Kina, som allerede hadde den svakeste årsveksten siden 1991 i 2019.

Like etter nyttår bekreftet kinesiske myndigheter at et ukjent virus hadde påført et begrenset antall mennesker en «lungelignende sykdom» i millionbyen Wuhan. I løpet av tre uker begynte Kina en historisk nedstengning.

Konsekvensene ble bekreftet da de økonomiske statistikkene for kvartalet kom natt til fredag. Den kinesiske verdiskapingen falt med 6,8 i første kvartal. Anslagene lå på fra nesten 30 prosent nedgang til en vekst på fire prosent.

I fjorårets siste kvartal klarte den kinesiske økonomien så vidt å komme seg over seks prosent vekst – målet som kommunistledelsen hadde lagt for å kunne levere nok et år med desimalpresisjonsvekst. I 2020 var målet lagt til 5,5 prosent.

– Marsstatistikkene signaliserer at Kina er over det verste, sier makroøkonom med ansvar for Kina hos Capital Economics, Julian Evans-Pritchard, i en kommentar.

Kina begynte å gjenåpne økonomien i slutten av februar. De siste restriksjonene i millionbyen Wuhan, som var episenteret for koronavirusutbruddet, ble fjernet i forrige uke. Industriaktiviteten antas å være på rundt 80 til 90 prosent av hva den vanligvis er.

Unngå langvarig resesjon

Det internasjonale pengefondet (IMF) tror verdensøkonomien er på vei inn i en historisk dyp resesjon i år med et fall i verdiskapingen på tre prosent.

Mens nedgangen ventes å havne på 6,1 prosent for vestlige industriland, spår IMFs økonomer en vekst på 1,2 prosent for Kina i 2020 og 9,2 prosent i 2021.

Finansinstitusjonen Nomura mener Kina har lagt bak seg det verste i første kvartal, men at det blir negativ vekst også i inneværende kvartal – noe som sender Kina inn i en teknisk resesjon med to kvartaler med negativ vekst.

«Beijing vil sannsynligvis levere en stor stimulansepakke snart, med fokus på økonomisk lettelser», skriver den japanske finansinstitusjonen.

– Et bemerkelsesverdig comeback

Clarksons Platou Securities har analysert anløpene ved de største havnene i verden ved bruk av satellitter. I Kina er det en vekst i alle kategorier de siste ukene sammenlignet med i 2019 – med unntak av cruisetrafikken.

– Vi ser en overraskende sterk aktivitet i Kina, sier analysesjef Turner Holm hos meglerhuset.

Det er 20 prosent flere skipsanløp ved kinesiske havner enn på samme tidspunkt i fjor. Tallene er justert for kinesisk nyttår, som markeres på ulike tidspunkter i årets to første måneder.

– Dette omslaget er et bemerkelsesverdig comeback, spesielt sett i lys av nedgangen på 30 prosent i februar. Dataene samsvarer med medieoppslag i Kina om en gradvis normalisering, sier Holm.

Holm tror den høye aktiviteten av større skip, som frakter råvarer, kan være et signal om at Kina er i ferd med å gjøre klar tiltakspakker. Dette vil slå inn i økonomien i andre halvår.

– Det er i alle fall en indikasjon om at Kina er i ferd med å reise seg igjen, sier han.

Skipsanløp ved europeiske havner har falt med en tredjedel sammenlignet med i fjor. For store fartøy er nedgangen på åtte prosent. Passasjerferger, som har stått for 45 prosent av alle anløp i Europa, er på under halvparten av hva de var i fjor.

For hele verden er aktiviteten ved havnene betydelig lavere enn i fjor.

Minirally ved børsene

Asia-børsene har startet dagen med en oppgang – ledet av børsnoterte selskaper i Japan, Sør-Korea og Australia.

Amerikanske fremtidsindekser ved Wall Street ligger også an til å åpne høyere. Dow Jones-futures viser en oppgang på 700 poeng ved åpning.

En av årsakene er at et sykehus i Chicago har gode resultater med å behandle koronapasienter med Remdesivir fra farmasiselskapet Gilead Sciences. Aksjekursen steg med 16 prosent i etterhandelen.

«Dette er åpenbart gode nyheter. Vi har også hørt tilsvarende tidligere, som senere har vist seg å ikke stemme. Det store spørsmålet er om dette er nok til å hjelpe økonomien med å åpne seg raskere enn hva folk tror akkurat nå. Det viktigste er sysselsetting. Hvis økonomien kan slå tilbake raskt og få ned ledigheten vil det bli veldig bullish», sier sjefstrateg Matt Maley hos Miller Tabak til CNBC.

Gradvis gjenåpning i USA

President Donald Trump har holdt en av sine maratonpressekonferanser, hvor han la frem nye retningslinjer på hvordan USA skal gjenåpne.

– Vi må gjøre det. USA ønsker å være åpen. Et stengt USA er ikke en langvarig løsning, sa Trump.

Delstatene må oppfylle kriterier, blant annet vise til en nedadgående smittekurve de siste 14 dagene og ha på plass et robust system for testing på plass før de kan starte en gjenåpning.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.