Det er fortsatt en kraftig økning i antall dødsfall fra koronaviruset i Kina, men antall nye smittede har falt denne uken. Det er bekreftet over 100 nye dødsfall det siste døgnet. Nye smittede har falt til kun 628 personer, men det er forvirring rundt statistikkene.

Flere kinesiske byer har justert ned totalt antall smittede det siste døgnet – uten at det er forklart hvorfor. En ny forskningsrapport, publisert i New England Journal of Medicine, tyder på at viruset spres enklere enn tidligere – også via smittede som ikke har symptomer.

– Hvis dette bekreftes er det veldig viktig, sier doktor Greg Poland, som er virolog og vaksineforsker ved Mayo Clinic, til Reuters.

Mangel på arbeidskraft

Kinesiske myndigheter er mer åpne enn tidligere og bekreftet på en pressekonferanse på onsdag at svært få arbeidsinnvandrere og langpendlere er tilbake ved områdene de til vanlig jobber.

«Dette bekrefter vår bekymring», skriver analytiker Kelly Chen hos DNB Markets i en rapport.

Totalt er det rundt 300 millioner kinesere som jobber i anleggssektoren, ved fabrikker, i industrien og detaljhandel i storbyer – ofte langt unna hvor de kommer fra.

DNBs Chen viser til nye statistikker som viser at kun 27 prosent av arbeidere, som jobber i andre provinser enn hvor de offisielt bor, er tilbake på jobb. Rundt 220 millioner fortsatt hjemme.

«Vi har ikke sett en betydelig økning i forflytning til arbeidsplassene siden forrige uke. Dette bekrefter i stor grad vårt inntrykk av at det er mangel på arbeidskraft på grunn av manglende forflytning etter kinesisk nyttår», skriver Chen.

Fabrikker og selskaper lokker ansatte med sterke subsidierte billetter hvis de er tilbake innen lørdag. Kun 13 millioner mennesker reiste i Kina via tog, buss eller fly på tirsdag. Dette er en femtedel av antallet som var på reise samme dag for ett år siden.

«Når de er tilbake til hvor de jobber vil neste hinder være de strenge 14 dagers selvkarantenereglene. Så langt er det lite som tyder på at lokale myndigheter vil endre disse», skriver DNB-analytikeren.

Myndighetene tror at 66 prosent vil være tilbake ved arbeidsplassene ved slutten av februar.

«Dette tyder på at kun to tredjedeler er tilbake på jobb i midten av mars. Dette vil gi konsekvenser for de globale forsyningskjedene», skriver DNB.

Krasjlanding for konglomerat

Reiselivssektoren er hardt rammet av koronavirusutbruddet. Hongkongs største flyselskap, Cathay, har bedt ansatte om å ta fri uten lønn.

Den kinesiske provinsen Hainan forbereder seg på å overta det gjeldstyngede konglomeratet HNA Group, ifølge Bloomberg. Utbruddet av koronaviruset har forverret situasjonen for HNA.

Det eier blant annet flyselskapet Hainan Airlines, som i seks måneder i fjor hadde direkteflyvning til Oslo. 70 prosent av kinesiske fly har stått på bakken de siste ukene, ifølge Civil Aviation Administration of China.

Konglomeratet har en større eierpost i Hong Kong Airlines, som i forrige uke sparket 400 ansatte. HNA har satt inn store ordrer hos Boeing og Airbus, men har utsatt leveringer. Selskapets ledelse bekreftet før virusutbruddet at de hadde likviditetsproblemer.

HNA kjøpte eierandeler i blant annet hotellkjeden Hilton Worldwide, internasjonale hotellkjeder og aksjer i Deutsche Bank for 40 milliarder dollar i 2016 og 2017.

Australske Qantas bekrefter på torsdag de kutter 15 prosent av rutene til Asia frem til slutten av mai.

– Vi kan fordoble kuttene hvis koronavirusutbruddet forverres, sier konsernsjef Alan Joice til Bloomberg tv.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.