– Uansett hvor mange ganger denne rapporten blir publisert, og hvor mange versjoner de finner på, kan det ikke forandre på at det er fullstendig politisk og falskt, sa det kinesiske utenriksdepartementets talsperson, Wang Wenbin, søndag.

Wang la særlig vekt på at det er amerikansk etterretning som står bak rapporten, noe kinesiske myndigheter mener beviser at rapporten har politiske motiver. Wang ba USA slutte «å angripe og svartmale Kina».

Vil neppe finne svaret

En utvidet versjon av etterretningsrapporten ble sluppet tidligere i uka, der det blant annet står at amerikansk etterretning neppe vil finne ut om koronaviruset spredte seg til mennesker gjennom et naturlig møte med dyr eller gjennom lekkasje fra et laboratorium i Wuhan.

Rapporten la til at kinesisk samarbeid trolig må til hvis man skal kunne trekke noen konklusjoner om virusets opphav, og at Kina fortsetter å hindre den global etterforskningen.

Press på Kina

Det er blitt lagt press på Kina om å vurdere en ny etterforskning om virusets opphav, etter at et forsinket og svært politisert besøk fra Verdens helseorganisasjon ikke kunne komme fram til noe. Beijing har avslått disse kravene, og mener det er politiske motiver bak dem.

President Joe Biden, som bestilte rapporten fra etterretningsorganisasjonene, uttalte i august at Kina holdt tilbake viktig informasjon om opphavet for viruset. På det tidspunktet ble teorien om at viruset ble lekket fra et laboratorium mer populær, selv om amerikansk etterretning stort sett ikke tror viruset er menneskeskapt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.