Kina fortsetter nulltoleransestrategien og vil ikke akseptere smitteutbrudd. På lørdag ble det registrert 26 nye smittetilfeller i hele Kina, som har 1,4 milliarder innbyggere. Tromsø, med 65.000 innbyggere, hadde 25 nye registrerte smittetilfeller.

Krisemodus

Det siste utbruddet i Kina skyldes sannsynligvis importsmitte av deltavarianten, ifølge det nasjonale helsedirektoratet. På en pressekonferanse på søndag ble det bekreftet at smittede turister har vært på reise i flere områder i Kina siden begynnelsen av oktober.

– Områder som er berørt av det siste utbruddet blir bedt om å gå i krisemodus, sa pressetalsmann Mi Feng.

Kinesiske myndigheter skal ha identifisert smitten til 13 turistgrupper, som igjen har spredt smitten til 11 provinser.

Biler, PC-er, komponenter og julegaver – slik preges verdens havner av flaskehalser
Bloombergs Stephen Engle rapporterer om alle leveranseproblemene og flaskehalsene som skaper trafikkork i asiatiske havner.
01:38
Publisert:

– Denne deltavarianten er mye mer smittsom enn tidligere varianter. Analyser av viruset tyder på at det er forskjellig fra tidligere smitteutbrudd og dette tyder på at varianten kommer fra utlandet. Det er høyere risiko for spredning på grunn av lavere temperaturer, sa Mi Feng.

Ifølge kinesiske myndigheter er 75,7 prosent av befolkningen fullvaksinerte og de er i gang med å gi en tredje dose for sårbare grupper, blant annet i helsesektoren og eldre. Nesten alle har fått de lokalproduserte vaksinene Sinovac og Sinopharm.

Disse er mindre effektive mot deltavarianten enn Pfizer, Moderna og AstraZeneca-vaksinene som benyttes i de fleste andre land. Kinesiske eksperter er skeptiske til de eksisterende kinesiske vaksinene, som ble utviklet for det opprinnelige koronaviruset.

– Kina kan ikke fortsette med å gi folk tilleggsvaksiner på ubestemt tid. Vi håper det i fremtiden vil være bedre vaksiner og bedre vaksineprogram for å oppnå bedre beskyttelse mot viruset, sier sjefimmunolog Wang Huaqing ved Chinese Center for Disease Control and Prevention til Reuters.

Forverring mellom Kina og Vesten

I Europa, USA og deler av Asia forsøker myndighetene å forsiktig gjenåpne samfunnene og lære befolkningen å leve med koronaviruset.

Thailand åpner for innreise uten karantene for fullvaksinerte fra 46 land fra november til tross for fortsatt smitte på rundt 10.000 nye tilfeller daglig. Nesten 60 prosent av befolkningen er fullvaksinerte og dette skal øke til over 70 prosent innen slutten av november.

I Kina fastholdes nullsmittestrategien.

«Denne strategien er selvpålagt. Dette er ikke noe Vesten kan klandres for. Når Kina til slutt må akseptere at covid-19 ikke kan elimineres vil befolkningen neppe ta imot verden med åpne armer», skriver professor Donald Low hos Institute for Emerging Market Studies ved Hong Kong University of Science and Technology i South China Morning Post.

Han mener at nulltoleransestrategien bekrefter at den kinesiske staten ikke er så sterk og mektig som de gir inntrykk av, og som ofte er oppfatningen av Kina internasjonalt.

«Ved å fremstille covid-19 som en dødelig fiende og et moralsk spill mellom det gode og vonde, har den kinesiske staten gjort det nesten umulig for innbyggerne å kunne forestille seg – langt mindre akseptere å måtte leve med covid-19», ifølge professor Low.

Han mener av konsekvensene av denne strategien vil ha store følger for Kina, den kinesiske økonomien og landets rolle i verdenssamfunnet.

«Det er sannsynlig at lokale medier vil fremstille det som at Vesten bruker covid-19 for å kontrollere Kina. Antipatien vil bli rettet mot Vesten og ikke myndighetenes beslutning om å føre en nullsmittestrategi. Unødvendig å si, men denne isolasjonismen vil forgifte forholdet mellom Kina og Vesten i årene som kommer», skriver Low i Hongkong-avisen.

Avlyser maraton før vinter-OL

På onsdag vil det være 100 dager til vinter-OL åpner i Beijing. Kina ønsker å gjøre alt de kan for å unngå at det er smitte av betydning i landet når lekene arrangeres. De siste dagene er flere hundre flyvninger blitt kansellert og det er innført restriksjoner i storbyer.

I Wuhan, hvor den første koronasmitten ble registrert for nesten to år siden, skulle arrangere maraton i helgen som en del av markeringen for å vise verden at Kina er tilbake. Dagen før startskuddet gikk ble maratonløpet utsatt.

Ifølge Beijing Daily vil neste helgs maratonløp i den kinesiske hovedstaden også avlyses.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.