Kina klarte tidlig å få kontroll på virusutbruddet med massetesting, stengte grenser og inngripende innenlandske restriksjoner som er vanskelig å gjennomføre i demokratiske land. Den økonomiske aktiviteten tok seg raskt opp. Nå er veksten sannsynligvis i ferd med å avta.

– Kan vare mye lenger enn ventet

Kina vil legge frem detaljerte økonomiske statistikker for forrige kvartal denne uken. I første kvartal vokste den kinesiske økonomien med 18,3 prosent. Det var ventet en vekst på godt over ti prosent i andre kvartal. Disse vekstmålene er blitt nedjustert de siste ukene.

– Det er ingen tvil om at virkningen fra en nedbremsing i Kina på verdensøkonomien vil være større enn for fem år siden, sier analysesjef Rob Subbaraman hos finansinstitusjonen Nomura Holdings til Bloomberg.

Internasjonale finansinstitusjoner følger tett hvordan den kinesiske økonomien har kommet seg gjennom krisen. Dette kan være en indikasjon på hvordan andre land vil klare seg når smittebølgene avtar og det blir kun snakk om en håndfull nye tilfeller daglig.

Den japanske næringslivsavisen Nikkei har innhentet vekstprognoser for Kina fra 29 økonomer. Vekstanslagene for andre kvartal ligger på mellom seks og 10,5 prosent for andre kvartal. Medianprognosen er på 7,7 prosent økonomisk vekst i andre kvartal.

– Kina som var første land som fikk viruset, og første land som kom seg ut av pandemien, kan påvirke markedets forventninger om at hvis den kinesiske økonomien kjøles ned vil andre snart følge etter, sier analysesjefen.

Han er ikke den eneste som er bekymret og følger de økonomiske statistikkene fra Kina tett.

– Den nye økonomiske vekstnormalen kan bli svakere enn før koronapandemien. Dette kan vare mye lenger enn ventet, sier sjeføkonom Zhiwei Zhang hos Pinpoint Asset Management i Shanghai til South China Morning Post.

– Hva er galt med økonomien?

Den kinesiske sentralbanken overrasket i helgen med å sette ned kapitalreservekravet til bankene med 0,5 prosentpoeng. Dette vil gi bankene økt handlingsrom til å gi lån. Totalt vil bankene få rundt 1350 milliarder kroner i økt likviditet fra 15. juli.

Beslutningen kom overraskende og er ikke rettet mot mellomstore selskaper.

– Dette er ikke et målrettet kutt som er bestemt i et regjeringsmøte og det sender et dårlig signal. Så hvorfor trenger Kina å gjøre dette. Hva er galt med økonomien, spør sjeføkonom Iris Pang hos finansinstitusjonen ING i en analyse.

Hun spekulerer i om at det er bankene som har problemer med misligholdte lån og at enkelte har problemer med å innfri kapitalkravene. Hvis dette er tilfellet, kan det komme nye kutt i kapitalreservekravene de neste månedene.

Dette er en overraskelse som kan tolkes som et negativt signal om hvordan økonomien gjør det. Valutaen må svekkes og renten på kinesiske statspapirer med ti års løpetid bør gå ned

– La meg være helt tydelig – dette er ikke et positivt signal. Volatiliteten i markedet kan godt øke, skriver INGs sjeføkonom for Kina, Iris Pang.

Venter nye spenninger

De kinesiske handelsstatistikkene for juni kommer på tirsdag. Det ventes fortsatt en solid vekst takket være høy etterspørsel fra internasjonale markeder. Det er det innenlandske markedet som har overrasket økonomer. Detaljhandelen og industriproduksjonen har ikke innfridd.

«Det er fremdeles en ubalansert gjeninnhenting siden sysselsetting, husholdningsinntekter, forbruk, produksjonsinvesteringer, tjenesteytende sektor og privat sektor fortsatt ikke har kommet tilbake til nivået som var før pandemien», skriver China Renaissance i en rapport.

I tillegg til svakere aktivitet i den innenlandske økonomien frykter mange en opptrapping i konfliktene med USA – spesielt restriksjonene USA har satt på eksport av teknologi og bruk av amerikanske patenter hos kinesiske selskaper.

– Vi regner med at spenningene mellom USA og Kina kan øke i andre halvår, noe som vil påvirke noen selskaper og totale investeringer, sier strateg Kenny Wen hos Everbright Sun Hung Kai til Nikkei.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.