I første kvartal falt den økonomiske aktiviteten i Kina, som er verdens nest største økonomi – bak USA, med 6,8 prosent. Dette var en historisk nedgang i bruttonasjonalproduktet.

Dette var første gang siden 1976, før landet åpnet grensene til omverdenen, at Kina innrømmet en nedgang i den økonomiske aktiviteten.

Unngår resesjon

Det var lenge ventet at nedgangen ville fortsette inn i andre kvartal og at Kina sannsynligvis ville få en negativ vekst for hele året. Finansinstitusjonen ING skrev i en rapport tidligere i uken at aktiviteten ville falle med 3,1 prosent.

Natt til torsdag kom de økonomiske statistikkene for andre kvartal. Disse viser at Kina fikk en økonomisk vekst på 3,2 prosent mot samme kvartal i fjor.

Dermed unngår verdens nest største økonomi å havne i en resesjon, hvor definisjonen er to kvartaler med en nedgang i den økonomiske aktiviteten.

«Den nasjonale økonomien overvant gradvis de alvorlige virkningene fra pandemien i første halvår. Den viser ny giv med gjenoppbyggende vekst og en forsiktig bedring, noe som bekrefter vitaliteten i økonomien,» skriver National Bureau of Stastics i en pressemelding.

Eksporten steg med 0,5 prosent i juni sammenlignet med i fjor – mål i amerikanske dollar. Importveksten var på 2,7 prosent – mot ventet en nedgang på ni prosent.

«Oppgangen bør fortsette»

– Den økonomiske oppgangen bør fortsette etter oppgangen i andre kvartal. Det innenlandske forbruket vil sannsynligvis ta seg opp ytterligere med fortsatt politisk støtte og en normalisering av den økonomiske aktiviteten, sier sjeføkonom for Kina hos den sveitsiske storbanken UBS til China Daily.

Vanligvis vil den kinesiske Folkekongressen godkjenne et vekstmål for økonomien når den møtes. Det skjedde ikke i år.

«Vekstmålet har vært en indikator på tilliten hos det kinesiske kommunistpartiet. Fraværet fra dette i år er et tydelig signal om at den økonomiske situasjonen i Kina er den mest utfordrende på mange tiår», skriver Jianli Yang hos Citizen Power Initiatives for China i et innlegg i The Hill.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.