Det er en måned siden kinesiske myndigheter over natten fjernet omfattende smitteverntiltak i landet – etter å ha tviholdt på nullsmittestrategien i nesten tre år.
Fra søndag var det mulig å reise til Kina uten å måtte tilbringe lang tid i hotellkarantene med daglige koronatester. Det er optimisme ved børsene i hele Asia ved inngangen til den nye uken.
Ved flyplassene er det gledesscener.
– Det har vært tre år siden vi så henne. Vi ønsket ikke å vente en ekstra dag, sa en mann med etternavnet Lee ved Shanghai-flyplassen, mens han ventet på datteren skulle komme fra New Zealand, til Beijing News.
Globale implikasjoner
Det var har vært lange køer ved innsjekkingen ved flyplasser i Kina mandag morgen. For første gang siden begynnelsen av 2020 er det mulig å forlate Kina – og kunne returnere til Kina. Flyselskaper fra hele verden har flerdoblet kapasiteten i løpet av helgen.
Pudong-flyplassen i Shanghai har vært Kinas travleste i 20 år. I 2019 var det 39 millioner passasjerer som var innom flyplassen. I fjor var den under 1,7 millioner.
Lettelsene har kommet flere måneder tidligere enn ventet. Det ble antatt at restriksjonene tidligst ville bli fjernet i mars. Internasjonale finansinstitusjoner, som kuttet vekstprognosene for 2023 flere ganger i forrige kvartal, er i villrede.
«Kinas brå fjerning av covid-restriksjonene har betydelige lokale, regionale og globale implikasjoner. Fraværet av solide data om den nåværende smittebølgen av infeksjoner som har kommer fra den politiske u-svingen er imidlertid en utfordring for analyse», skriver Capital Economics i en ny rapport.
Venter på statistikker
Seniorøkonom Julian Evans-Pritchard har gått gjennom realtidsdata, internettsøk, mobilitetsinformasjon og aktiv bruk av kilder. Søk etter ordet «feber» hos søkemotoren Baidu nådde en topp like før midten av desember og er tilbake på vanlig nivå.
– Den gode nyheten er at nye infeksjoner allerede kan ha nådd toppen og har falt kraftig tilbake. Vi hadde trodd at toppen ville komme denne måneden. Det vil fortsatt ta en måned eller to før det blir en normalisering, skriver han i en ny rapport.
Analyse- og rådgivningsselskapet mener at dette kan bety høyere økonomisk aktivitet i Kina og en oppjustering av vekstprognosene. Det kommer viktige økonomiske statistikker denne uken.
– Vi vil se etter gjenåpningsinflasjon i desembertallene. Handels- og kredittstatistikkene for desember vil sannsynligvis være svake, skriver Evans-Pritchard.
Vil ta tid
Forberedelsene til kinesisk nyttår er i gang og det ventes at det vil bli tatt rundt 2,1 milliarder reiser fra 7. januar til 15. februar. Dette er en dobling sammenlignet med i fjor, ifølge offisielle estimater fra samferdselsdepartementet.
Kun ti prosent av dette vil være fritidsreiser. Analytiker Chen Xin hos UBS Securities sier at først i april vil et stort antall kinesere igjen begynne å reise internasjonalt – for første gang siden 2019. USA, Europa og Sørøst-Asia står høyt på listen.
– Ønsket om å reise igjen har tatt seg opp hos kinesere. Det vil fortsatt ta tid før dette kommer frem i internasjonale reiser, sier Chen til Bloomberg.
Før pandemien var Thailand det mest populære landet å besøke for kinesiske turister. Rundt 11 millioner la turen til landet i 2019. Thailand fjernet alle dokumentkrav i fjor sommer. Fra søndag er det på nytt krav om å vise frem vaksinedokumentasjon.
Thailand har nettopp oppjustert hvor mange besøkende de regner med å ta imot i 2023 – til 25 millioner. Årsaken er åpningen av de kinesiske grensene. Det ventes at minst fem millioner kinesere vil reise til Thailand i 2023.
Problemet er flykapasiteten til Sørøst-Asia, som er en tredjedel av hva den var i 2019. Billettprisene fra hele verden er betydelig høyere enn hva de var før pandemien. Høy inflasjon, rente og usikkerhet i Europa og USA legger en demper på optimismen.
– Når driftskostnadene er høyere betyr det at flyselskapene er mer motvillige til å gjenopprette kapasitet eller øke frekvensen. Hvis flyselskapene er usikre på etterspørselen ønsker de ikke å sette inn ekstra flyvninger og risikere å tape penger, sier Hannah Pearson hos konsulentselskapet Pear Anderson, som har spesialisert seg på reiseliv, til The Guardian.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.