Det ble registrert over 36.000 nye smittetilfeller i Kina onsdag, med en økning i Shanghai. Til tross for dette er restriksjonene i 24 bydeler i finansbyen løftet. Blant annet vil enkelte som smitter positivt for koronaviruset få lov til å være i hjemmekarantene.
De kinesiske smitteverntiltakene går inn i en ny fase – nøyaktig tre år etter at de første koronasmittetilfellene ble identifisert. Dette kommer etter protester fra deler av befolkningen i flere storbyer den siste uken.
Shanghai fjerner en del restriksjoner til tross for økt smitte.
– Kinas nye smittevernhåndbok signaliserer en planlagt gjenåpning. Likevel fører justeringene til forvirring. Selv om Beijing lover en mindre inngripende politikk må de også dempe fryktfaktoren, skriver Eugenia Victorino, som leder Asia-strategi hos den svenske storbanken SEB, i en ny rapport fra Singapore.
– Kastet bort minst ett år
Visepresident Sun Chunlan har det overordnede ansvaret for pandemien i Kina. Statskontrollerte medier har de siste 24 timene bekreftet at han under et møte på onsdag sa at landet er på vei inn i en ny fase, og med et nytt mandat, for å håndtere pandemien.
På høy tid, mener også representanter for utenlandske selskaper i Kina. Det har vært svært vanskelig for selskaper å sende ansatte til Kina på forretningsreiser siden begynnelsen av 2020. EUs næringsforening har vært svært kritisk til den kinesiske pandemistrategien i to år.
«Myndighetene har kastet bort minst ett år for å legge til rette for flokkimmunitet. Hvis restriksjonene fjernes før det oppnås flokkimmunitet risikerer Kina en kraftig oppgang i antall smittetilfeller», sier European Union Chamber of Commerce in China i en uttalelse til Hongkong-avisen South China Morning Post.
Kina, med nesten 1,4 milliarder innbyggere, har offisielt hatt 1,6 millioner smittetilfeller og 5200 dødsfall. Dette er færre smittetilfeller enn Singapore, som har 5,5 millioner innbyggere.
«En gjenåpning kan føre til en enorm belastning på helsevesenet, sannsynligvis strengere viruskontroll, noe som vil kvele forsyningskjedene – slik vi har sett tidligere. Vi håper at denne overgangen kan gjennomføres på en transparent måte og at myndighetene lytter til markedet», sier næringsforeningen.
Tidligere gjenåpning
Internasjonale finansinstitusjoner er i ferd med å justere prognosene for den kinesiske økonomien – for siste gang i år.
Australske ANZ tror en gjenåpning vil skje raskere enn hva som var ventet for bare en uke siden. Banken tror det kan komme nye lettelser de neste dagene – før president Xi Jinping reiser på statsbesøk til Saudi-Arabia neste uke.
– Det virker som at myndighetene føler seg trygge på helsevesenets kapasitet. Dette tyder på at en full gjenåpning kan skje før mars, skriver sjeføkonom for Kina, Raymond Yeung, i en fersk rapport, hvor ANZ tror veksten i 2023 blir på 5,4 prosent.
– En økonomisk opptur
Den japanske finansinstitusjonen Nomura er mer forsiktig og har lagt seg på fire prosent. Sjeføkonomen med ansvar for Kina peker på at gjenåpningsprosessen i verdens nest største økonomi ikke vil bli enkel.
– Vi advarer om at veien mot å kunne leve med covid vil være sakte, dyr og humpete. Dette er en sykdom som er svært smittsom på vinteren. Det tar tid å gjennomføre endringer. En ny smittebølge kan være uunngåelig. En virkelig gjenåpning kan føre til millioner av smittetilfeller, advarer Lu Ting, men også han begynner å se slutten på de svært inngripende tiltakene i Kina.
– Idet vi går inn i en fase hvor vi fullstendig blir kvitt pandemien vil det åpenbart vært en økonomisk opptur, sier sjeføkonom Lu Ting til South China Morning Post.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.