Som den eneste større økonomien stenges det meste av Kina helt ned tre ganger i året – også finansmarkedene. Dette ble gjennomført ved årtusenskiftet og målet var å la arbeidere få sammenhengende fri og få fart på den innenlandske reiselivsøkonomien.

Forverring

Årets høstfestival har for tredje år på rad blitt svært amputert på grunn av omfattende pandemirestriksjoner. Foreløpige statistikker viser at omsetningen fra reiselivssektoren falt med 26 prosent sammenlignet med i fjor og 55 prosent sammenlignet med i 2019 – før pandemien.

– Færre reiser i løpet av helligdagene kan føre til svakere detaljhandel, sier strateg Fiona Lim ved Malayan Banking i Singapore til Bloomberg.

Mens det meste av verden for lengst har fjernet de fleste koronarestriksjonene er det jevnlige nedstengninger i kinesiske byer, massetesting og antall nye smittede oppdateres daglig. På søndag ble det meldt om over 1700 smittetilfeller – en tredobling fra forrige uke.

Det er den mer smittsomme omikronvarianten BF. 7 som sprer seg i Kina. Amerikanske helsemyndigheter har sagt at denne sannsynligvis er mer smittsom enn tidligere omikronvarianter og kan føre til økt smitte i USA i vinter.

«I løpet av Golden Week-feiringen har Kinas overordnede koronasituasjon åpenbart forverret seg», skriver sjeføkonom for finansinstitusjonen Nomura i Kina, Ting Li, i en ny rapport.

Aktivitetsrapporten for tjenesteytende sektor (pmi) i Kina falt fra 55 i august til 49,3 i september.

«Bedrifter som opplevde redusert aktivitet nevner ofte at pandemien og tiltakene som ble innført førte til begrensninger i driften og har veid på etterspørselen», skriver Caixin, som står bak månedsrapporten.

Kraftig børsfall

Mens Kina holdt stengt i hele forrige uke var det til dels store bevegelser på aksjemarkedene over hele verden. Dette var noe investorer måtte forsøke å fordøye da handelen startet ved børsene i Shanghai, Shenzhen og Beijing mandag morgen.

CSI 300-indeksen, hvor 300 av de mest omsatte selskapene ved børsene i Shanghai og Shenzhen inngår, falt svakt i løpet av åpningsminuttene. Den brede indeksen har falt med 22,5 prosent hittil i år – nesten like mye som S&P 500. Børsene i Japan og Sør-Korea holder stengt.

Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen falt med over to prosent i løpet av den første handelstimen.

Alt tyder på at Kina-indeksen CSI 300 vil oppleve to år med nedgang. I så fall blir dette for første gang på ti år. Den kinesiske børsindeksen ligger like på det laveste nivået siden utbruddet av pandemien.

Børsverdien på kinesiske selskaper som inngår i MSCI China Index har falt med 5100 milliarder dollar siden februar 2021. Internasjonale selskaper er skeptiske til Kina, noe som også skyldes den pågående konflikten med USA og restriksjoner på kinesiske teknologiselskaper.

Apple har begynt å produsere de siste Iphone-modellene ved taiwanskeide fabrikker i India. Citigroup er blant finansinstitusjonene som mener India er i ferd med å bli et svært viktig marked.

– Vi mener at dette virkelig er Indias øyeblikk. Mange har investert, sier Julia Raiskin, som er leder for Asia-markedene hos Citi til Bloomberg.

– Mangler tillit

Vanligvis benytter kinesiske boligkjøpere fridagene til å gå på visninger. Nå forsøker boligeiere å betale ned på boliglånene raskere enn planlagt. Dette ble bekreftet av storbankene Industrial and Commercial Bank of China og Agricultural Bank of China.

– En slik trend er et resultat av at folk mangler tillit til makroøkonomien og heller vil kutte ned på gjelden når de har mulighet til det, sier direktør Harry Hu hos S&P Global Ratings til South China Morning Post.

Nye statistikker fra sentralbanken viser at nye boliglån falt med 54 prosent, til 1970 milliarder yuan (2970 milliarder kroner), i årets åtte første måneder sammenlignet med i fjor. Salget av nye boliger har falt med over 30 prosent.

– Det kan være to årsaker. Det ene er en nedgang i salg av nye boliger og det andre er raskere tilbakebetaling av eksisterende lån. Fallet i nye boliglån er større enn salg av nye boliger. Det betyr at et betydelig antall låntagere har betalt tilbake boliglånene sine tidlig, sier bankanalytiker Ma Xiangyun hos Changjiang Securities til Hongkong-avisen.

Finansinstitusjonen ANZ skriver at myndighetene har forsøkt seg på en koordinert redningsaksjon av eiendomsmarkedet i forkant av «Golden Week» og den kommende partikonferansen hvor president Xi Jinping sannsynligvis blir gjenvalgt for en ny periode.

– Eiendomssalget under helligdagene er den første virkelige testen av effekten av dette. Det er imidlertid mye usikkerhet, skriver ANZ-teamet av sjeføkonom for Kina, Raymond Yeung.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.