Finansmetropolen Shanghai har vært nesten helt nedstengt siden mars. Kommunistledelsen fastholder på nullsmittestrategien. Mange er blitt sendt til karantenesentre uten å være smittet og enhver kritikk blir slått hardt ned på.

– Vi tror ikke strategien om nullvisjon for covid-19 er bærekraftig tatt i betraktning virusets utvikling og hva vi venter i fremtiden, sa toppsjef Adhanom Ghebreyesus i Verdens helseorganisasjon (WHO) tidligere denne uken.

Krise i Kinas eiendomsmarked: – Villige til å la store utviklere gå konkurs
«Kina har bevist at de er villige til å la noen av landets større eiendomsutviklere gå konkurs». Den kinesiske regjeringen er under press for å redusere den økonomiske faren som krisen i eiendomsmarkedet nå utgjør. Bloombergs Rebecca Choong Wilkins forklarer.
01:45
Publisert:

Uttalelsene fra WHO-toppen er blitt sensurert og fjernet fra sosiale medier i Kina.

– Pandemien er en snublestein

Kinesiske myndigheter gir ingen indikasjoner på at de vil gå vekk fra denne strategien.

– Pandemien er en snublestein for økonomisk og sosial utvikling. Det er nødvendig å forebygge og kontrollere pandemien med vitenskapelig presisjon. Det er en grunnleggende forutsetning for at økonomien og samfunnet skal fungere som normalt, sa Han Wenxiu, som er nestleder for sentralkomiteens økonomiske avdeling på en pressekonferanse på torsdag, ifølge nyhetsbyrået Xinhua.

Han forsvarte hvordan Kina har håndtert pandemien, men innrømmet at økonomien står overfor økt press – også på grunn av Ukraina-krisen.

– Alt må ses i sammenheng. Det nytter ikke å løse et problem av gangen. Det er ganske vanskelig. Pandemien er som en tiger for den økonomiske og sosiale utviklingen. Kinas økonomi er inne i en kritisk fase, sa Han Wenxiu.

Ingen enkle løsninger

Nye økonomiske statistikker for april viser den svakeste eksportveksten for Kina siden juni 2020. Inflasjonen er høyere enn ventet – spesielt produsentprisene fra fabrikkene, hvor høye råvarepriser spiller inn.

Finansinstitusjoner og analytikere spør seg hvor den økonomiske veksten skal komme fra. Kommunistledelsen fastholder på målet om en vekst på «rundt 5,5 prosent» for 2022.

Capital Economics skriver i en ny rapport at det ikke er noen enkle løsninger for Kina.

– Beslutningstagerne sliter med å balansere mange motstridende mål. De spenner fra økonomisk vekst, nullsmitte, valutastabilitet, nedbygging av gjeld og reguleringer, skriver analyseselskapet.

Seniorøkonom Julian Evans-Pritchard mener kommunistledelsens mener at avveiningen mellom nullsmitte og økonomisk vekst er en «illusjon». Han tror resultatet blir et forsøk på å pynte på situasjonen.

– Vår prognose for året er en økonomisk vekst på to prosent. Hvis de ikke klarer å kontrollere pandemien er heller ikke det garantert, ifølge Evans-Pritchard.

Han er ikke alene om å være nervøs for verdens nest største økonomi.

– Kinas mangel på vekstdrivere er en viktigere nyhet enn inflasjon, sier direktør Andrew Collier ved Orient Capital Research til CNBC.

En ny bølge med mislighold?

Personbilsalget i Kina falt med 35,5 prosent i april, ifølge China Passenger Car Association. Nedstengningen har konsekvenser utenfor Kina. Toyota vil stanse produksjonslinjer ved åtte fabrikker i Japan i neste uke på grunn av mangel på deler og komponenter fra Kina.

Problemene i den kinesiske eiendomssektoren fortsetter med full styrke. Sunac, som er det fjerde største eiendomsselskapet, havnet i mislighold på torsdag på et obligasjonslån. Sunac advarer om at finansieringsproblemene ikke er blitt bedre siden nyttår.

– Dette kan være opptakten til en ny bølge med mislighold fra eiendomsutviklere som er på randen av en kollaps, sier kredittanalytiker Leonard Law hos Lucror Analytics til Bloomberg.

Sunacs salg av nye boliger falt med 65 prosent i mars og april, skriver selskapet i en børsmelding. Selskapets aksjekurs har falt med 85 prosent det siste året ved Hongkong-børsen.

– Eiendomsutviklernes likviditetskrise er blitt forverret på grunn av elendig salg under nedstengningene. Tilgangen til kreditt er fortsatt dårlig, sier Law.

Ifølge den japanske finansinstitusjonen Nomura er 41 kinesiske byer under full eller delvis nedstengning. Restriksjonene berører nesten 300 millioner innbyggere.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.