Det har vært en svakere økning i nye smittede fra koronaviruset de siste dagene. Fortsatt ligger det på over 2000 nye smittetilfeller i døgnet i Kina. Det nærmer seg 800 smittede utenfor Kina – like mange som det var i Kina da alarmen gikk for knappe fire uker siden.

Dødsfallene øker fortsatt, og det er bekreftet nesten 1800 døde – over dobbelt så mange som under sars-utbruddet i 2003.

USA er i ferd med å evakuere amerikanske passasjerer fra cruiseskipet «Diamond Princess» i Japan, hvor det er bekreftet smitte fra ti prosent av passasjerene. Rundt 40 amerikanere som er smittet om bord vil ikke bli evakuert. De 3300 gjenværende passasjerene skal testes denne uken.

«Sort svane»

Kinesiske fabrikker er gradvis i ferd med å starte aktiviteten, men det foreligger ingen oversikt over hvor mye av produksjonen som er igangsatt. De globale forsyningskjedene er rammet.

Alibabas toppsjef Daniel Zhang advarte under resultatfremleggelsen i forrige uke at virusutbruddet er en «sort svane» – en uventet hendelse som vil ha svært alvorlige konsekvenser. Uttrykket ble først benyttes i forkant av finanskrisen i 2008.

– Utfordringene fra virusutbruddet vil være betydelig for Kina og resten av verden, sa han.

Ingen økonomier er så avhengig av Kina som Hongkong. I tiår er det sagt at når Kina pådrar seg en forkjølelse, får Hongkong en lungebetennelse. Nå forsøker Hongkongs finansminister å ta i bruk nye metaforer. I 2019 var det store demonstrasjoner som paralyserte finansbyen i mange måneder.

«Hongkongs økonomi står foran et tsunamilignende sjokk,» skriver finansminister Paul Chan i et blogginnlegg.

Han advarer om at arbeidsledigheten kan forverres raskt. Myndighetene i Hongkong, som har en betydelig grad av selvstyre fra Kina, har foreslått tiltak for å begrense skadene fra virusutbruddet. Byen har forsøkt å isolere seg fra det kinesiske fastlandet.

På vei mot resesjon

Koronavirusutbruddet startet i Kina før nyttår, men det var først i midten av januar at det ble bekreftet at dette kunne være alvorlig. Kina startet karantene og stenging av fabrikker og selskaper for nesten fire uker siden. Andre land i Asia er hardt rammet.

Japan la frem økonomiske statistikker for fjerde kvartal i morgentimene mandag. Det var ventet et svakt kvartal etter at omsetningsavgiften ble økt fra 1. oktober, men en 1,6 prosent svakere aktivitet enn foregående kvartal var langt verre enn konsensus.

Dette er de svakeste kvartalstallene på fem år og tilsvarer en årsjustert nedgang på 6,3 prosent.

Tokyo-børsen svarte med å falle med 1,3 prosent ved børsåpning. Capital Economics tror Japan er på vei mot en resesjon i 2020 til tross for en rekordlav arbeidsledighet.

«Dette er i tråd med vårt syn om at den japanske økonomien vil svekkes med 0,2 prosent i år,» skriver senior Japan-økonom Marcel Thieliant.

Slik jobber forskerne med koronavaksinen
Dr. Vanessa Raabe forklarer hvordan vaksiner utvikles.
01:40
Publisert:

– Svært intenst utbrudd

Også i Sørøst-Asia forbereder landene seg på alvorlige konsekvenser fra koronaviruset. Der er sårbare økonomier blitt mer avhengig av Kina enn de var under sars-krisen for 17 år siden.

– Dette er allerede alvorligere enn sars-utbruddet. De neste kvartalene vil bli avgjørende da vi står foran et svært intenst utbrudd. Jeg vet ikke om dette vil føre til en resesjon eller ikke, men det er ingen tvil om at vi vil rammes, sa Singapores statsminister Lee Hsien Loong da han besøkte hovedflyplassen Changi sist fredag.

Mandag nedgraderte Singapore vekstprognosene for 2020 til mellom minus 0,5 og 1,5 prosent endring i bruttonasjonalprodukt – ned fra en vekst på inntil 2,5 prosent.

«De tidligere prognosene var basert på en moderat global vekst. Siden da har vi fått koronavirusutbruddet. Det har rammet Kina, Singapore og mange andre land,» skriver handelsdepartementet.

Reiselivssektoren venter en nedgang i antall besøkende på mellom 25 og 40 prosent i år. Hittil i februar er det rundt 25.000 færre internasjonale ankomster hver dag til miniputtstaten. I Thailand falt besøket fra kinesiske turister med 86 prosent de første 12 dagene i februar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.