De siste oppdaterte oversiktene viser at over 40.000 mennesker er smittet av det nye koronaviruset og over 900 er døde. Dette er flere enn under sars-utbruddet for 17 år siden. 97 personer døde i Kina på søndag, noe som er en ny rekord.

Det er stor skepsis til de kinesiske statistikkene.

«Det virkelige antallet tilfeller i Wuhan kan være veldig underrapportert. Følgelig representerer det offisielle antall smittetilfeller og dødsfall fra Wuhan bare toppen av isfjellet», skriver et ekspertteam fra University of Basel i Swiss Medical Weekly.

Selv om veksten i nye smittetilfeller har falt til rundt ti prosent i døgnet de siste dagene, tør ikke eksperter å si om toppen nærmer seg. Først i helgen aksepterte Kina at et ekspertteam fra Verdens helseorganisasjon skal få reise til landet for å bistå.

Slik jobber forskerne med koronavaksinen
Dr. Vanessa Raabe forklarer hvordan vaksiner utvikles.
01:40
Publisert:

Høyere inflasjon

Kina er vanligvis svært tidlig ute med å legge frem økonomiske statistikker. Handelsstatistikkene for januar skulle etter planen legges frem før helgen. De er fortsatt ikke offentliggjort.

Konsumprisene økte med 5,4 prosent viser statistikker som kom mandag morgen. Det var ventet 4,9 prosent.

«Inflasjonen er den høyeste på åtte år. Mye av dette skyldes den vanlige volatiliteten rundt kinesisk nyttår, men selv justert for dette er den høyere», skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.

Det er matvareprisene som sørger for det meste av prisoppgangen. Utbruddet av afrikansk svinepest i fjor har ført til at prisen på svinekjøtt er mer enn fordoblet.

«Etter at viruset er blitt kontrollert, og isoleringen oppheves, vil etterspørselen sannsynligvis komme raskere enn tilbudet. Dette skyldes av forsinkelser og forstyrrelser i forsyningskjedene. Det kan gi en høyere prisvekst», skriver sjeføkonom Lu Ting hos Nomura Holdings i en rapport.

Produsentprisene steg 0,1 prosent i januar.

Sentralbank i beredskap

Den kinesiske sentralbanken vil gi finansinstitusjoner 300 milliarder yuan (400 milliarder kroner) på mandag. Dette er penger som skal gis som lån til selskaper i ti provinser som har bidratt til å stanse spredningen av koronaviruset ved å holde stengt.

– Dette er ment å hjelpe selskaper på lokalt og nasjonalt nivå. Finansinstitusjonene må behandle lånesøknader raskt og foreta utbetaling innen to dager, sa visesentralbanksjef Liu Guoqiang på søndag kveld.

Sentralbanken har advart banker og finansinstitusjoner om ikke å avslutte kundeforhold for selskaper som har holdt stengt for å forhindre spredning.

Sentralbanken vil også tilføre markedet 1200 milliarder yuan (1600 milliarder kroner) i likviditet til finansmarkedet. De kinesiske børsene hadde en svak positiv utvikling mandag morgen, men dette snudde til en nedgang – tilsvarende som i resten av Asia – på formiddagen.

– I krisemodus

Deler av Kina har holdt stengt siden før kinesisk nyttår i et forsøk på å begrense spredningen av koronaviruset. Nå skal produksjonen starte igjen. Mange selskaper ligger nede for telling. Allerede før virusutbruddet startet ved nyttår var det lavere vekst i Kina.

Apples viktigste produsent, taiwanske Foxconn, som blant annet produserer de mest avanserte Iphone-modellene har utsatt åpningen av nøkkelfabrikker i Kina. Facebook sa før helgen at virusutbruddet vil påvirke produksjonen av VR-hodesettene Oculus Quest.

– Ringvirkningene vi ser komme fra en region i Kina er helt enestående. Vi har aldri sett noe slikt, sier risikoanalytiker Sherina Kamal hos Resilience 360, et selskap som har spesialisert seg på logistikk og forsyningskjeder, til CNBC.

Nesten alt av elektronikk produseres i Kina. Selv selskaper som har produksjon i andre land er avhengig av komponenter fra selskaper på det kinesiske fastlandet.

– Selskaper som produserer maskinvare eller fysiske produkter i Kina er i krisemodus nå. Det gjelder om de produserer alt i Kina eller om de er avhengig av Kina for komponenter og underleveranser, sier Andre Neumann-Loreck hos On-Tap Consulting i Silicon Valley til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.