De to første ukene av august ble det registrert 526 nye smittetilfeller i Jiangsu-provinsen i Kina. De siste fem dagene har daglige nye smittetilfeller falt. Dette skjer samtidig som at vaksineringen fortsetter. Rundt 50 prosent har fått to vaksinedoser.

Nulltoleransestrategi

I løpet av sommeren har det vært flere mindre smitteutbrudd i Kina. Det er den fryktede deltavarianten som har spredt seg til landet, som har nesten vært hermetisk lukket til omverdenen i over 18 måneder. Smitten skal ha kommet med fly via Russland til Nanjing.

Det ventes at Kina fortsetter nulltoleransestrategien og vil slå hardt ned på smitteutbrudd med massetesting, reiserestriksjoner og regelrett nedstengning av områder. Sammen med Australia og New Zealand er Kina et av få land som har valgt denne strategien.

– Å forlate nulltoleransestrategien betyr å gi opp forsøket på å redde liv. Det er mulig Kina vil gjøre dette neste år, men definitivt ikke nå. Hvis Kina gjør dette nå, vil det utgjøre en trussel mot økonomien og folks levebrød. Det må en vaksinasjonsrate på 83 prosent for å oppnå flokkimmunitet, sier den ledende epidemiologen Zhong Nanshan til South China Morning Post.

Eksperter i Kina advarer mot å tro at nulltoleransestrategien kan fortsette uten at dette får alvorlige konsekvenser.

Flokkimmunitet mot covid? – Svært usannsynlig, etter definisjonen
Er flokkimmunitet mot covid-19 mulig? MayoClinics Greg Poland forklarer hva man bør gjøre mens delta-varianten fortsetter sin dødelige spredning globalt.
02:46
Publisert:

– Grensestengningene er midlertidige og kan ikke fortsette. Hvis det skjer vil modellen med økonomisk globalisering, hvor Kina spiller en nøkkelrolle, kollapse. Den økonomiske utviklingen og levestandarden til befolkningen vil rammes hardt, sier professor i industriell økonomi Liu Zhibiao ved Nanjing University til Hongkong-avisen.

Venter vekstsvekkelse

Smitteutbruddene de siste ukene ventes å ramme den økonomiske aktiviteten i Kina hardt i høst. Foreløpige statistikker for juli måned viser svakere vekst i forbruk, investeringer og industriproduksjon enn hva som var ventet.

Internasjonale finansinstitusjoner som Goldman Sachs, Nomura og ANZ har nedjustert vekstprognosene de siste dagene.

– Vi venter nok en svekkelse i kvartalsveksten i tredje kvartal på grunn av nye smitteutbrudd og medfølgende restriksjoner. Kinas tilnærming mener at fremtidige smitteutbrudd kan medføre en betydelig risiko for utsiktene, sier analysesjef for Asia hos Oxford Economics, Louis Kuijs, i en kommentar.

Oxford Economics vil nedjustere vekstprognosene for andre halvår.

– Vi ser få positive faktorer for økonomien. I stedet ser vi flere risikofaktorer, advarer INGs sjeføkonom for Kina, Iris Pang.

Hun peker på økt smitte, restriksjoner, kaos ved havnene og databrikkemangel – noe som vil ha konsekvenser for nesten alt av kinesisk eksport.

Den kinesiske eksportveksten var på 19,3 prosent i juli – svakt lavere enn hva som var ventet.

Råvareøkonomier rammes

Analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics advarer i en ny rapport om at den svakere økonomiske veksten i Kina vil medføre motvind for råvarevalutaer og globale aksjemarkeder. Dette kan vare frem til 2023–24.

– De siste statistikkene fra Kina understreker hvor mye økonomien har bremset ned, skriver sjefmarkedsøkonom John Higgins i oppdateringen.

Deler av en av de travleste containerhavnene i Kina er fortsatt stengt for syvende dag på rad. Én fullvaksinert havnearbeider ved Ningbo-Zhoushan fikk påvist koronasmitte for en uke siden. Internasjonale rederier har advart om at det kan bli betydelige forsinkelser.

Higgins mener at de siste smitteutbruddene ikke har hele ansvaret for den svakere utviklingen.

– Andre deler av økonomien som ikke burde være berørt er også rammet. Vi tror at kredittinnstramninger fortsetter å bite seg fast og at den kinesiske økonomien vil bremse ned mer enn mange venter, advarer Higgins hos Capital Economics.

Analyseselskapet tror råvarevalutaene i Australia, Sør-Afrika og Brasil vil svekkes mot amerikanske dollar de neste par årene.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.