Lettelsene kommer tidligere enn ventet, og to uker etter omfattende demonstrasjoner i flere storbyer. De i hovedsak unge demonstrantene protesterte mot nullsmittetiltakene som Kina har holdt fast på mens resten av verden har gjenåpnet etter pandemien.
President Xi Jinping sa i et møte med representanter for EU i forrige uke at det var i all hovedsak studenter som sto bak og innrømmet det var et resultat av frustrasjon med koronarestriksjoner i nesten tre år. Nå bekreftes det omfattende lettelser.
– Ikke altfor optimistiske
For første gang vil enkelte som er smittet kunne gjennomføre hjemmekarantene, ifølge den kinesiske regjeringen (State Council). Folk trenger heller ikke å vise frem en negativ koronatest før de tar kollektivtransport eller besøker et kjøpesenter.
Lettelsene i Kina dominerer morgenrapportene fra finansinstitusjoner i Asia på torsdag.
«Vi er ikke altfor optimistiske med tanke på at noen av disse tiltakene vil føre til en betydelig økning i den økonomiske veksten. Selv om det kommer en nedgang i mobilitetsrestriksjonene før kinesisk nyttår, kan mange velge å unngå overfylte steder. Vi venter derfor ikke et betydelig hopp i det private forbruket i 1. kvartal 2021», skriver ING fra Singapore.
Det er betydelig skepsis til de offisielle løftene om lettelser.
– Vi vet ikke om en «tilbake til det normale»-situasjon kan skje i løpet av de neste seks månedene, sier makroøkonom Dan Wang hos Hang Seng Bank til CNBC.
Djevelens virus
De svært strenge restriksjonene Kina har hatt gjør at en svært liten andel av befolkningen har vært smittet. Det vil sannsynligvis endres i løpet av kort tid. Antall bekreftede smittede ligger på rundt 20.000 hver dag.
– 80 til 90 prosent av befolkningen kommer til å bli smittet. Det kommer til å være uunngåelig for de fleste – uansett hvordan smitteverntiltakene justeres, sa Feng Zijia, som var nestleder ved det kinesiske folkehelseinstituttet, på et møte ved Tsinghua University, ifølge Bloomberg.
Den kinesiske kommunistledelsen har forsvart nullsmittestrategien med at den har reddet over en million menneskeliv. President Xi har karakterisert koronaviruset som «djevelens virus» og at kun en «folkekrig» kunne beseire det.
– Det vil bli store smitteutbrudd i Kina i løpet av de neste par månedene, men det er vanskelig å forutsi når toppen nås eller hvordan folk tilpasser seg. Vi vil høre om sykehus som ikke kan ta imot pasienter. Om ikke lenge vil vi høre om smitteutbrudd ved sykehjem eller institusjoner, sier epidemiolog Ben Cowling ved University of Hong Kong til Wall Street Journal.
Nesten alle blir smittet
Kina la frem elendige handelsstatistikker i november, og handelen falt det meste siden begynnelsen av pandemien våren 2020. Eksporten endte 8,7 prosent lavere sammenlignet med samme måned i fjor og importen var 10,6 prosent lavere.
– Vi forventer at eksporten vil falle ytterligere de kommende kvartalene, blant annet på grunn av svakere internasjonal etterspørsel. Skiftet vekk fra nullsmittestrategi i Kina, og økt støtte til eiendomssektoren, vil til slutt gi en bedring i innenlandsk etterspørsel. Sannsynligvis skjer ikke det før i andre halvår neste år, skriver senior Kina-økonom Julian Evans-Pritchard hos Capital Economics i en rapport.
Internasjonale finansinstitusjoner har nedjustert vekstprognosene for Kina for 2022 og de første kvartalene i 2023 de siste ukene. Årsaken er en stor usikkerhet rundt koronarestriksjonene og hva som vil skje når disse blir lettet på og til slutt fjernet.
Goldman Sachs skriver i en ny rapport at folk i Kina sannsynligvis vil unngå å gå ut for å redusere risikoen for å bli smittet.
«Retningslinjer og mobilitet kan gå hver sin vei under gjenåpningen og det kan skade den økonomiske veksten», skriver investeringsbanken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.