President Xi Jinping og statsminister Li Keqiang har jobbet målrettet med å skape større distanse mellom den politiske ledelsen og næringslivstopper som i mange tiår har bygget nettverk med politikere og offentlige ansatte.

Siden Xi ble president for fem år siden har antall milliardærer som er medlemmer av folkekongressen falt fra 209 til 153, ifølge Hurun Report, en uoffisiell oversikt over Kinas rikeste.

Et av de fremste eksemplene på en milliardær som er ute av det gode selskap er Ye Jianming (40). Han har fulgt president Xi på en rekke utenlandsreiser de siste årene og har foretatt store oppkjøp av eiendom i Hong Kong og Europa.

Ye investerte så mye i Tsjekkia at han ble utnevnt til spesialrådgiver for den tsjekkiske presidenten og var æresgjest i 2015 da president Milos Zeman besøkte Kina.

I fjor inngikk Ye en avtale om å investere ni milliarder dollar i det russiske statskontrollerte energiselskapet Rosneft via selskapet CEFC China Energy.

– Jeg hadde aldri hørt om selskapet for Rosneft-avtalen, sier direktør Xizhou Zhou hos IHS Markit til New York Times.

FBI-etterforskning

Åpenbart er det flere som har fått opp øynene for CEFC China Energy. Ifølge det respekterte næringslivstidsskriftet Caixin er Ye under etterforskning i hjemlandet. I tillegg skal minst seks andre toppledere i selskapet ha fått forbud mot å forlate Kina. Dessuten blir selskapet etterforsket av FBI.

Ye etablerte CEFC da han var i midten av 20-årene da han kjøpe restene av et selskap som hadde tilhørt Lai Changxing, som rømte til Canada etter han ble tatt for oljesmugling i hjemlandet. Selskapet fikk lisens til å importere olje. I 2016 skal omsetningen ha vært på 40 milliarder dollar – med en gjeld på minst 20 milliarder dollar.

Ifølge FBI skal en stiftelse som CEFC etablerte ha blitt brukt til å skjule utbetaling av store bestikkelser. FBI har bekreftet at Hong Kongs tidligere innenriksminister Patrick Ho Chi-ping, også kjent som «Fat Ping», er arrestert og tiltalt for å ha betalt bestikkelser i USA.

Ho skal ha representert CEFC China Energy, som via tenketanken i Hong Kong har en avdeling i den amerikanske delstaten Virginia.

– Denne saken viser bestikkelser på høyeste nivå. Bestikkelser og korrupte handlinger ødelegger vår økonomi og undergraver tilliten til frie markedsplasser, sa assisterende statsadvokat Kenneth A. Blanco i fjor høst.

240 mrd. frosset

Men Ye Jianming og kretsen rundt CEFC China Energy er langt fra de enste som fått problemer med myndighetene.

Toppsjefen for Anbang Insurance, som betalte en rekordpris på nesten to milliarder dollar for luksushotellet Waldorf Astoria i New York, er tiltalt for økonomisk kriminalitet.

Et annet selskap, HNA Group, som også har kjøpt hoteller og foretatt store internasjonale investeringer, forsøker å selge hva de kan for å redusere gjelden og unngå konkurs. Ledelsen samarbeider med kinesiske myndigheter. Syv børsnoterte selskaper i HNA-gruppen er suspendert fra børsene i Hong Kong og Shenzhen. Totalt er aksjer verdt over 240 milliarder kroner i realiteten frosset og kan ikke omsettes.

– Aksjen er ikke ment å være en del av vårt portefølje, men vi er fastlåst med den, sier forvalter Zhao Danian hos Everbright Pramerica Fund Management, som eier aksjer i Hainan HNA Infrastructure Investment Group, til Bloomberg News.

På torsdag solgte HNA Group en aksjepost i hotellkjeden Hilton Grand Vacations for 1,1 milliarder dollar – til under børskurs. Prisen ligger 90 prosent over hva HNA opprinnelig betalte. Selskapet eier fortsatt rundt 25 prosent av aksjene i morselskapet Hilton Worldwide Holdings.(Vilkår)

Nytt på båtmessen: Elektriske vannscootere
- Vi må begynne en plass, sier importøren, som håper han vil styrke båtinteressen hos unge og potensielt fremtidige kunder.
01:30
Publisert: