Kuaishou konkurrerer med den kinesiske utgaven av videoappen Tiktok. Tiktok har erobret internasjonale markeder. Nå gjør Kuaishou seg klar til å satse internasjonalt med en krigskasse på nesten 50 milliarder kroner fra børsnoteringen.

– Hva alle snakker om

Fredag ble selskapet børsnotert i Hongkong etter en emisjon som går inn i historiebøkene. Småinvestorer fra Kina har kjempet om å få delta i emisjonen med en overtegning på 1204 ganger antall aksjer som var tilgjengelig for denne gruppen. Dette er en ny rekord.

– Denne børsnoteringen er hva alle snakker om. Alle ønsker å gjøre et kupp, spesielt nå før tradisjonelt kinesisk nyttår, sier meglersjef Tse Ming-kwong hos Wealthy Securities til South China Morning Post.

Småinvestorer som sikret seg aksjer til 115 Hongkong dollar kan glise bredt. Da handelen i aksjen startet ved Hongkong-børsen, skjøt kursen opp til 338 Hongkong-dollar – nesten en tredobling.

Forretningskvinnen Kenia Cheng forsøkte å kjøpe 200.000 aksjer i emisjonen. Hun stilte med kontanter og marginfinansiering på over 25 millioner kroner. Hun ble tildelt kun 300 aksjer.

Førerløs hjemlevering av mat
Salg av mat fra førerløse matvogner i Kina har skutt i været i koronatiden. KFC og Neolix er to av leverandørene.
01:33
Publisert:

– Jeg vil selge så snart kursen passerer 300 Hongkong-dollar, sa hun til South China Morning Post før handelen startet.

Det som tilsvarer sentralbanken i Hongkong, banker og finansinstitusjoner har vært på vakt hele uken for å forhindre kaos etter at over 1300 milliarder kroner ble bundet opp i kjøpsordrer.

Plaster på såret

Børsnoteringen blir sett på som et plaster på såret for investorer som måtte se børsnoteringen av finansteknologiselskapet Ant Group bli avlyst noen dager før det som skulle være verdens største børsnotering i fjor høst.

– Denne børsnoteringen vil mer eller mindre gjøre opp for skuffelsen fra Ant, sier meglersjef Tse.

Med en aksjekurs på 338 Hongkong-dollar verdsettes selskapet til 180 milliarder dollar. Det er samme verdi som Tiktok-eier Bytedance verdsettes til, ifølge Bloomberg. Bytedance er i ferd med å børsnotere datterselskapet Douyin, som er den kinesiske Tiktok-utgaven.

– Det korte videoformatet er blitt så populært i mange land at institusjonelle investorer også er ivrige etter å kunne delta, sier direktør Andrew Sullivan hos meglerhuset Pearl Bridge Partners til Nikkei.

Kuaishou ble etablert av to tidligere Google-ansatte i Kina for ti år siden. Teknologigiganten Tencent har vært investor i selskaper. Internasjonale investorer som Blackrock og Fidelity har deltatt i emisjonen.

Foruten korte videoklipp har Kuaishou gått inn i markedet for internetthandel med bruk av strømmeshopping og bruk av interaktiv netthandel kombinert med videopresentasjon av produkter og tjenester.

Flokker til børsene

Det er stor interesse for nye børsnoteringer i hele verden – også ved Hongkong-børsen. I fjor hentet 154 selskaper inn 398 milliarder Hongkong-dollar (vel 440 milliarder kroner) i forbindelse med nye børsnoteringer. Dette har fortsatt inn i 2021.

Den kinesiske drikkevannsprodusenten Nongfu Spring hadde rekorden med størst overtegning, før denne ble knust av Kuaishou denne uken. Småinvestorer tegnet seg i fjor høst for 1147 flere aksjer enn hva som var tilgjengelig.

Børsnoteringen gjorde grunnlegger Zhong Shanshan til Kinas rikeste med en formue på over 90 milliarder dollar. Dette er 30 milliarder dollar høyere enn teknologigründeren Jack Ma, som de siste ti årene har ligget på toppen av den kinesiske milliardæroversikten etter Alibaba-suksessen.

Kuaishou tapte 7,2 milliarder yuan (nesten ni milliarder kroner) de første ni månedene av 2020. Selskapet forsvarte dette med merkevarebygging. Omsetningen økte med 49 prosent til 40,6 milliarder yuan.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.