Det er åtte år siden Xiaomi ble etablert i Kina av Lei Jun. Kort tid senere ble den første smarttelefonen lansert. Selskapet fikk svært trofaste kunder som satte pris på geriljamarkedsføring og produkter med topp spesifikasjoner som ble solgt i begrenset antall og til lav pris.
Største børsnotering siden Alibaba
Etter et par turbulente år er selskapet tilbake på toppen av salgsstatistikkene i Kina og i andre større markeder som India og Sørøst-Asia. Xiaomi hadde den største veksten av de kinesiske smarttelefonprodusentene i Kina i fjerde kvartal.
Selskapet gjør seg klar til årets største børsnotering – den største siden internettselskapet Alibaba ble børsnotert i 2014.
Apple har en bruttomargin på nesten 40 prosent på Iphone-modellene. Samsung ligger på rundt 18 prosent. Lei mener det ikke er maskinvaren de skal tjene på.
– Jeg etablerte Xiaomi etter at jeg passerte 40 år. Før vi startet opp hadde jeg planlagt 90 prosent av forretningsmodellen. Vi selger maskinvare med liten eller ingen fortjeneste. Vi tjener penger på komplementære tjenester, sier han i et sjeldent intervju med South China Morning Post.
Selskapet har rundt 70 produkter – fra smarttelefoner til luftrensere. I India har de søkt om lisens til å selge biler.
Triatleter i den nye økonomien
– Vi er triatletene i den nye økonomien. Xiaomi produserer maskinvare, selger produktene online og tilbyr tilleggstjenester, sier han til avisen.
Den antatte verdien på selskapet ligger på 100 milliarder dollar, ifølge Bloomberg. Finansinstitusjonene Citic Securities, Goldman Sachs, Deutsche Bank og Morgan Stanley er hyret inn som tilretteleggere.
Selskapet har vokst til over 15.000 ansatte og en omsetning på 125 milliarder kroner. Representanter for børsene i Shanghai, Hong Kong, Singapore og New York forsøker å overbevise selskapet om å foreta en børsnotering ved deres børser.
Ifølge Bloomberg og South China Morning Post vil søknaden om børsnotering ved Hong Kong-børsen bli sendt inn allerede i mai med en planlagt emisjon og børsnotering i tredje kvartal. Alibaba hentet inn 25 milliarder dollar i en emisjon før børsnoteringen i 2014.
Lei har en 77,8 prosent eierandel i Xiaomi, ifølge den kinesiske næringslivsavisen Yicai Global. Med en antatt verdi på selskapet på mellom 70 og 100 milliarder dollar vil dette gjøre ham til Asias rikeste.
Teknologigründerne Pony Ma Huateng og Jack Ma, som etablerte Tencent og Alibaba ved årtusenskiftet, har en formue på rundt 40 milliarder dollar hver. Jeff Bezoz, som eier 16 prosent av Amazon, er verdt over 120 milliarder dollar, ifølge Forbes.
Han er blitt sammenlignet med Steve Jobs og Jeff Bezos, som grunnla Apple og Amazon.
– Jeg har ingen interesse av å bli Jobs II eller Bezos II. Vår forretningsmodell er svært ulik fra deres, selv om vi har latt oss inspirere. Til syvende og sist er Xiaomis forretningsmodell vår egen innovasjon, sier han.(Vilkår)