For store deler av verden er koronapandemien nesten glemt. Lange testkøer, vaksinekaos og folketomme byer er for lengst over. Også mer forsiktige land, som Australia, Japan og Singapore, har åpnet grensene og målet å være på vakt, men lære seg å leve med koronaviruset.

I Kina, hvor utbruddet startet for nesten 30 måneder siden, er finansmetropolen Shanghai fortsatt nesten helt nedstengt. I hovedstaden Beijing er det omfattende restriksjoner og byens helsedirektør fikk sparken på onsdag etter det ble identifisert 34 nye smittetilfeller.

I den nordlige industribyen Tianjin er det igangsatt ny massetesting og enkelte byområder er helt nedstengt.

Nye statistikker fredag morgen viser at industriselskapene fikk en resultatnedgang i april.

«Mai vil ikke bli noe bedre. Spørsmålet er om vi fortsatt kommer til å skrive om covid og konsekvensene i juni. Hva med tredje kvartal? Situasjonen er ikke bærekraftig. Enhver støtte, penge- eller finanspolitisk avhenger av en gjenåpning», skriver seniorøkonom for fremvoksende markeder hos Natixis i Hongkong, Trinh Nguyen i en kommentar på Twitter.

– Enestående i Kina

Den kinesiske regjeringen holdt et krisemøte på onsdag. Dette ble strømmet via video til partiledere, lokale ordførere og andre byråkrater over hele Kina, ifølge Global Times. Kina har 31 provinsregioner og nesten 3000 kommune- og bynivåer.

Det antas at over 100.000 personer deltok. De fikk forklart i detalj hvordan 33 ulike tiltak, som ble godkjent av regjeringen tidligere i uken, skal få fart på økonomien. Et av målene er å få ned arbeidsledigheten, som offisielt ligger på 6,1 prosent.

– Det har ikke vært arrangert et møte av denne størrelsen på mange år. Det er enestående i Kina at det arrangeres et møte hvor det deltar så mange fra ulike myndighetsnivåer samtidig, sier analysesjef Zong Liang hos Bank of China til CNBC.

Kinesiske medier har vist enkelte klipp fra møtet, som ble ledet av statsminister Li Keqiang.

– Problemene på enkelte områder er til og med større enn det alvorlige sjokket av pandemien i 2020, sa statsministere, i et videoklipp som ble vist i beste sendetid på statskontrollerte kinesiske tv-kanaler på torsdag.

Statsministeren advarte i videokonferansen om den kinesiske økonomien er ved et «kritisk punkt» for å kunne nå målene som ble fastsatt i mars. Det offisielle vekstmålet for Kina er en økonomisk vekst for 2022 på «rundt 5,5 prosent».

– Satt i en umulig situasjon

Det første året av pandemien, i 2020, var Kina en av få, av verdens største økonomier, som klarte å holde den økonomiske aktiviteten oppe. Veksten endte på 2,3 prosent. I fjor skjøt den fart til 8,1 prosent. De siste ukene har finansinstitusjoner nedjustert egne prognoser.

I midten av mai var over 30 kinesiske byer under full, eller delvis, nedstengning i Kina. Eksportveksten var den laveste på nesten to år i april. Detaljhandelen stupte med over 11 prosent. Foreløpige aktivitetsindekser for mai viser en svak utvikling.

– Li er satt i en umulig situasjon hvor han skal forsøke å redde økonomien, men uten å kunne endre den ene politikken som forårsaker mest skade – nullsmittestrategien, sier Trey McArver, som er partner hos analyse- og rådgivningsselskapet Trivium China, til Bloomberg.

President Xi Jinping, som forsøker å få støtte til å fortsette som landets leder, har nesten ikke vært synlig under pandemien. Han har ikke vært utenlands på nesten tre år og har stort sett vært isolert. Han holdt et innlegg på torsdag hvor han forsvarte koronastrategien.

Soros (91) på talerstolen i Davos: – Putin er fanget i sin egen fikse idé
Den ungarskfødte amerikanske milliardæren George Soros kom med påstandene under den tradisjonelle middagstalen på sidelinjen av Verdens økonomiske forum i Davos i Sveits tirsdag.
02:31
Publisert:

Joerg Wuttke, som leder den europeiske handelsforeningen, er ikke imponert over Xi.

– Xis virtuelle kommentarer inneholdt mye luft. Det var ingen mulighet til å diskutere frem og tilbake, sier Wuttke til Bloomberg.

Han sier at statsminister Li har vært mer aktiv og deltatt i samtaler med blant annet utenlandske selskaper, som er hardt rammet av restriksjonene ned nedstengningene.

Økt risiko for global resesjon

Institute of International Finance skriver i en ny rapport at den økonomiske aktiviteten for Kina i andre kvartal vil falle. Dette, sammen med hva som skjer i Europa, vil ha alvorlige konsekvenser for verdensøkonomien.

«Risikoen øker for at den globale økonomien er på vei mot en resesjon. Vi venter en resesjon i eurosonen og et bnp-fall i Kina i andre kvartal. Det i seg selv er nok til at verdensøkonomien i realiteten blir flat i år. Med økende risiko for en resesjon, ser vi kapitalflukt fra fremvoksende økonomier», skriver IIF-teamet ledet av sjeføkonom Robin Brooks.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.