Nesten 3000 delegater fra hele Kina var på plass da statsminister Li Keqiang formelt åpnet Den kinesiske folkekongressen fredag morgen lokal tid. Dette er det viktigste møtet i Kina i år og vil sette kursen for landets utvikling ikke bare det neste året, men frem til 2050.

Lover bærekraftig vekst

Statsminister Li gikk rett på sak da han inntok podiet.

– Kina var den eneste av verdens største økonomier som oppnådde en økonomisk vekst i 2020, sa Li da han la frem arbeidsrapporten til delegatene i hva som tilsvarer en nasjonalforsamling.

Den kinesiske regjeringen legger opp til en økonomisk vekst på «over seks prosent» i 2021.

– I 2021 vil Kina fortsatt stå overfor mange utviklingsrisikoer og utfordringer. Det økonomiske fundamentet som vil sørge for en langvarig bærekraftig vekst er uforandret. Ved å sette et vekstmål på over seks prosent, vil dette gjøre det mulig å bruke all energi på å gjennomføre reformer, innovere og sørge for en høykvalitets utvikling, sa Li.

Ifølge den kinesiske statsministeren skal det skapes minst 11 millioner nye arbeidsplasser i byer og urbane områder, og det ventes et underskudd på statsbudsjettet tilsvarende 3,2 prosent av bruttonasjonalprodukt.

Statsminister Li Keqiang nevnte ikke den pågående handelskonflikten med USA direkte, men lovte tilrettelegge for økt handel med omverdenen.
Statsminister Li Keqiang nevnte ikke den pågående handelskonflikten med USA direkte, men lovte tilrettelegge for økt handel med omverdenen. (Foto: AFP/NTB)

Som i mange andre land ventes det høyere prisvekst enn hva det var i fjor. I Kina ventes det at denne ender på «rundt tre prosent», mot 2,5 prosent i 2020. Målet er å holde kursen på den kinesiske valutaen stabil det neste året.

Prioriterer innovasjon

Det kinesiske kommunistpartiet feirer 100-årsjubileum i år. Det blir sett på som viktig at økonomien innfrir og at det ikke kommer nye sjokk som ødelegger. Li nevnte ikke den pågående handelskonflikten med USA direkte, men lovte å tilrettelegge for økt handel med omverdenen.

Han sa at regjeringen er klar over problemene som mange har opplevd det siste året og at koronapandemien fortsatt påvirker det kinesiske samfunnet. Veksten i det innenlandske forbruker er fortsatt lavt, og investeringsveksten er betydelig lavere enn før pandemien.

– Innovasjon vil bli i sentrum av Kinas modernisering og vi skal bli selvforsynt med teknologi. Dette vil underbygge utviklingen, sa Li.

Det offentliges investeringer i forskning og utvikling skal øke med minst syv prosent i året de neste fem årene. Grunnforskning vil øke med 10,6 prosent i 2021.

Kina kommer til å mobilisere nasjonale forskningslaboratorier til å gå i spissen for dette – i samarbeid med private selskaper. En rekke amerikanske sanksjoner mot kinesiske teknologiselskaper har gjort det vanskelig å utvikle nye produkter med bruk av amerikanske patenter eller komponenter.

Ønsker kvalitetsvekst

Talen fra Li inneholdt få overraskelser, noe som heller ikke er vanlig. Folkekongressen er en velregissert seanse hvor delegatene banker gjennom kommunistledelsens forslag uten betydelige innvendinger.

– Dette er en veldig konservativ tone, sier sjeføkonom for stor-Kina hos New Zealand Banking Corporation, Raymond Yeung, til Bloomberg.

I fjor vokste den kinesiske økonomien med 2,3 prosent. Internasjonale finansinstitusjoner har lagt listen høyere; flere mener Kina vil få en vekst på over åtte prosent i år.

«Enkelte i markedet vil se på dette som et tegn på tillit fra kinesiske myndigheter, noe som forsterker hva som har vært en bemerkelsesverdig økning i investeringsstrømmene til Kina. Andre vil understreke betydningen av kvalitetsvekst, noe Kina trenger å forbedre,» sier Mohamed A. El-Erian, som er sjefrådgiver for finansgruppen Allianz og mangeårig toppsjef for investeringshuset Pimco i en kommentar.

Iris Pang, sjeføkonom for Kina hos finanskonsernet ING, mener det lave vekstmålet kan skyldes at den kinesiske toppledelsen frykter en ny smittebølge fra koronaviruset:

«Det er ingen store overraskelser i arbeidsrapporten bortsett fra det superlave vekstmålet. Dette gjør meg urolig, da jeg ikke vet hva myndighetene ønsker å fortelle oss om utviklingen de venter for økonomien,» ifølge Iris Pang.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.