Kina vil legge frem økonomiske statistikker for andre kvartal senere denne uken. Sannsynligvis vil myndighetene legge frem statistikker som viser en økonomisk vekst på rundt 1,5 i kvartalet. Realtidsdata og høyfrekvensindikatorer tyder på at økonomien krympet.
– Det er ingen plausibel forklaring om at bnp-veksten kan ha vært positiv i andre kvartal. Nedgangen i husholdningenes forbruk er svært betydelig ifølge de offisielle statistikkene og ved bruk av andre modeller. Eiendomssektoren har vært en betydelig brems, sier analysesjef Logan Wright hos Rhodium Group til Bloomberg.
Rød kode på smittesporingsapp
Det er betydelig frustrasjon å merke hos innbyggere i Kina. De har vært gjennom restriksjoner og nedstengninger siden begynnelsen av 2020. Grensene er fortsatt stengt. Kun de med helt spesielle tillatelser får lov til å forlate landet, blant annet næringslivstopper.
Massetesting er blitt den nye normalen i storbyene. Spesielle smittesporingsapper viser koder som gir innbyggerne lov til å ta kollektivtransport, gå på restaurant, kjøpesentre eller forlate boligkomplekser hvor det kan ha vært en håndfull smittetilfeller.
Disse appene er også blitt benyttet for å hindre demonstrasjoner. I Zhengzhou har innskytere i fire banker forlangt å få utbetalt pengene fra frosne sparekontoer. Da mange av disse troppet opp ved banklokalene endret status på helseappen seg fra grønn til rød.
– Jeg hadde rød kode i rundt ti dager da jeg forsøkte å klage. Myndighetene bør hjelpe oss slik at vi får tatt ut pengene våre så raskt som mulig og kan gjenoppta normale liv, sier en 31 år gammel kvinne, som har en halv million yuan (vel 600.000 kroner) i innskudd, til The Guardian.
Bankinnskudd på inntil en halv million yuan er beskyttet av staten, men mange har betydelige større innskudd i de fire bankene. Det er mistanke om at innskytere har investert i høyrisikoprosjekter via banken, og sannsynligvis via aksjonærer som kan ha tappet bankene for midler.
Korrupsjon og vold
Hongkong-avisen South China Morning Post karakteriserer dette som en av Kinas største finansskandaler. Henan Xincaifu Group Investment Holding, som er aksjonær i alle bankene, skal ha samarbeidet med bankansatte for å lokke bankkunder til å investere i Xincaifus prosjekter.
Politiet har foretatt flere arrestasjoner, men det er gitt få detaljer. Enkelte kinesiske medier skriver at «kriminelle gjenger» tok kontroll over bankene for over ti år siden i 2011, har «manipulert» ledelsen og fått utbetalt lån uten sikkerhet.
I helgen samlet rundt 1000 mennesker seg foran avdelingskontoret til den kinesiske sentralbanken i Zhengzhou for å demonstrere mot hva de mener er korrupsjon og maktmisbruk fra myndighetene i Henan.
«Vi er mot Henan-myndighetenes korrupsjon og vold», står det skrevet på bannere.
Videoer fra demonstrasjonene viser bankkunder som synger «Henan-banker – gi meg pengene tilbake» og «statsminister Li, etterforsk Henan».
Flere hundre kinesiske sikkerhetsstyrker i sivil slo hardt ned på bankkundene og brukte rå vold og demonstranter ble kastet om bord på busser. Videoer fra sammenstøtene deles på sosiale medier i Kina, men blir fjernet i løpet av minutter.
– Vi kom hele veien til Zhengzhou for å få pengene våre tilbake. Vi ønsker ikke konflikt med noen. Men myndighetene sendte så mange mennesker for å håndtere ubevæpnede mennesker. Vi er blitt lurt økonomisk, slått fysisk og traumatisert mentalt, sier 31-åringen Feng Tianyu til New York Times.
– Bekymringsfull påminnelse
Michael Pettis er professor i finans ved Peking University og har fulgt Kina tett i flere tiår. Han advarte allerede i 2013 om handelskonflikt mellom USA og Kina. Han er ikke overrasket over hverken svindelen eller reaksjonene fra de som er berørt.
– Dette er en veldig bekymringsfull påminnelse om hva som kan skje hvis Kinas eksisterende økonomiske modell ikke blir bærekraftig, sier han til The Guardian.
Han viser til at enhver lang periode med høye eiendomspriser og en eksplosiv gjeldsvekst skaper et grunnlag for incentiver for overdreven risikotagning og også økt svindel.
– Kina har det siste tiåret sett en eiendomsboble av historiske proporsjoner. Sammen med den raskeste gjeldsveksten som er sett noen gang, mistenker jeg at vi kommer til å se mye mer de neste årene, sier Pettis.
Den australske storbanken ANZ følger situasjonen i Henan tett.
– Til tross for at det er ganske små beløp som er involvert kan samfunnskonsekvensene bli betydelig hvis det ikke håndteres på riktig måte. Det kan også utløse en ny runde med regulatoriske innstramninger, skriver senior Kina-økonom Betty Wang i et notat på tirsdag.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.