Teknologiinvestoren Mary Meeker hos Silicon Valley-selskapet Kleiner Perkins Caufield & Byers er ute med den årlige internettrendrapporten med over 200 sider med trender som hun mener vil definere 2018. Hun mener hva som skjer Kina er den viktigste trenden.

Nye og ukjente selskaper

I en oversikt viser hun til at av verdens 20 største internettselskaper er 11 amerikanske og ni kinesiske. På toppen er det fem amerikanske selskaper. Apple nærmer seg en børsverdi på 1000 milliarder dollar – mer enn en fordobling på fem år.

På de neste plassene følger Amazon, Microsoft, Google/Alphabet og Facebook. Alibaba, som ikke var børsnotert for fem år siden, ligger på en sjetteplass med en børsverdi på over 500 milliarder dollar. Kinesiske Tencent ligger 20 milliarder dollar bak.

Sammenlignet med for fem år siden har verdien på de 20 største internettselskapene i verden blitt mer enn firedoblet – fra 1429 milliarder dollar i slutten av mai 2013, til 5788 milliarder dollar da oversikten ble utarbeidet i forrige uke.

Halvparten av de 20 selskapene som er på årets liste eksisterte ikke for 10 år siden. Av disse ti selskapene er åtte kinesiske.

Den kinesiske finansteknologiselskapet Ant Financial, som har sitt utspring fra Alibaba, har en verdi på 150 milliarder dollar. Smarttelefonprodusenten Xiaomi ligger på 75 milliarder dollar.

Transportdelingstjenesten Uber og Airbnb er de eneste nye amerikanske internettselskapet som har gjort seg fortjent på oversikten.

Større enn Uber

Selskapene Didi Chuxing, Maituan-Dianping og Toutiao er ukjente utenfor Kina, hvor de er blitt dominerende på svært kort tid. Didi Chuxing knuste Uber på det kinesiske markedet i 2016 og overtok virksomheten. Nå er selskapet verdt nesten like mye som Uber – sannsynligvis mer.

I mai startet Didi Chuxing en uttesting av tjenesten i den australske byen Geelong – like sør for Melbourne. Selskapets grunnlegger Cheng Wei gjør seg klar til å skalere å satse internasjonalt – i konkurranse med blant annet Uber og Grab.

– Vi håper at den transportdelingsrevolusjonen vi har stått bak i Kina vil være et referansepunkt for resten av verden. Dette er en mulighet for Kina å legge seg i forbikjøringsfeltet og gå forbi andre land, sa Cheng på en presentasjon av selskapet nylig.

Ifølge Cheng er målet å bli verdens største transportdelingsplattform innen ti år og betjene to milliarder kunder. I fjor foretok selskapet 7,4 milliarder turer – mot Ubers fire milliarder.

Didi Chuxing, Ant Financial og Xiaomi forbereder planlegger børsnotering i andre halvår. Ifølge Hong Kong Economic Times forventes det at det vil bli gjennomført en emisjon med et verdianslag på mellom 70 og 80 milliarder dollar. Dette blir i så fall høyere enn Uber.(Vilkår)

Slik ble årets viktigste elbilnyhet til
Jaguar-designer Ian Callum hevder elbilen I-Pace er det mest spennende prosjektet han noensinne har jobbet med. Her forklarer han hvordan bilen ble som den ble.
10:17
Publisert: