Mange kinesiske mødre sverger til noen dyrebare dråper av medisinen kangfuxin – for seg selv og til sine nyfødte barn. Prisen for en flaske på 100 milliliter ligger på rundt 30 kroner.

Den tradisjonelle kinesiske medisinen skal kunne kurere alt fra magesmerter og luftveisinfeksjoner til mer alvorlige sykdommer.

Få vet hva hovedingrediensen «periplaneta americana» egentlig er.

– Dette er informasjon jeg godt kunne ha vært uten, sier en ung mor i Beijing til avisen South China Morning Post.

«Periplaneta americana» er det vitenskapelige navnet på den største varianten av kakerlakker som finnes i verden. Kakerlakker oppsto for over 60 millioner år siden og er smittebærere av blant annet salmonella.

Selskapet forsvarer produktet.

– Dette er brukt i sykehus i mange år og har svært mange fans. Alle vet at det kommer fra kakerlakker. Det er et motbydelig insekt, men det finnes neppe et insekt på hyllene med samme effekt, sier Han Yijun hos farmasiselskapet Gooddoctor Pharmaceutical.

Årsproduksjon: seks milliarder kakerlakker

Ved en fabrikk i Sichuan produseres over seks milliarder kakerlakker årlig på et område på størrelse med et par fotballbaner og over flere etasjer. På hver kvadratmeter produseres over 100.000 kakerlakker.

Fabrikken har hatt inntekter på over fem milliarder kroner, ifølge rapporten.

Hele fabrikken er som et forskningslaboratorium – eller høysikkerhetsfengsel. Hunnen kan legge inntil 90 egg. De trives best i fuktige og mørke områder og ser aldri dagslys.

– Det vil være en katastrofe hvis flere milliarder kakerlakker plutselig rømmer i naturen. Det kan skyldes menneskelig svikt eller naturkatastrofe. Et jordskjelv kan føre til ødeleggelser, sier professor Zhu Chaodong ved Chinese Academy of Sciences til South China Morning Post.

Maskinlæring og kunstig intelligens

Oppdrettsanlegget benytter verdensledende teknologi.

– Det finnes ikke noe tilsvarende i verden. Det brukes så mange unike løsninger for å løse noen veldig spesielle utfordringer, sier forsker Dr. Zhang Wei ved Zhejiang University, som har vært sentral i utviklingen av oppdrettsanlegget til avisen.

Hele produksjonen benytter stordata, maskinlæring og kunstig intelligens. Over 80 ulike variabler overvåkes døgnet rundt for å maksimere produksjonen.

De enkelte kakerlakkene følges opp av datamaskiner. Når de når ønsket vekt og størrelse, blir de matet inn i maskiner og knust. Alt skjer automatisk.

«Systemet lærer fra tidligere erfaringer og justerer seg selv for å forbedre kakerlakkproduksjonen. Prosjektet har klart så mange vitenskapelige og teknologiske gjennombrudd at denne fabrikken fortjener en nasjonal vitenskapspris», mener provinsmyndighetene.

– Spyttet på skjermen

På sosiale medier i Kina har mange brukere av tradisjonell kinesisk medisin for første gang fått vite hva medisinen inneholder og hvordan den produseres. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

«Jeg søkte på internett mens jeg tok en slurk og så bilder av kakerlakker. Jeg spyttet på skjermen», skriver en bruker på et forum på det sosiale nettverksstedet Baidu.

Kangfuxin, som lukter fisk og har samme farge som te, er blitt brukt til å behandle magesår hos pasienter. Imidlertid er den underliggende forståelsen uklar», konkluderer en forskningsrapport fra 2016.

En annen klinisk studie fra 2015 mener at produktet var trygt og kan brukes til behandling.(Vilkår)

– Det er jo guttedrømmen da, å bli politi
DN spurte studentene om drømmejobben deres, og om når den er innen rekkevidde
02:07
Publisert: