Ingen av tjenestene fra Twitter, Youtube eller Facebook er tillatt i Kina. Enkelte brukere omgår disse restriksjonene ved å benytte virtuelle private nettverk (VPN), som lar brukerne koble seg opp via andre land. Den muligheten vil bli forbudt i 2018.

Mulig Kina-etablering

I ukene før kommunistpartiets kongress åpnet i midten av oktober ble det slått hardt ned på bruk av sosiale medier i Kina. Sensuren gikk på høygir. Meldinger som inneholdt spesielle ord og uttrykk på kinesisk og engelsk ble automatisk fjernet på den populære appen WeChat.

Facebook passerte nylig to milliarder brukere. Skal brukerveksten fortsette må giganten komme seg inn på det kinesiske markedet.

– Under en reise i Kina nylig møtte vi industrikilder. De indikerte at det kan være realistisk for Facebook å etablere seg i Kina i 2018, skriver analytikere fra den japanske finansinstitusjonen Mizuho i en rapport.

James Lee og Wei Fang viser til at Linkedin, som eies av Microsoft, og Airbnb har fått tillatelse til å drive virksomhet i Kina. Kinesiske selskaper som Alibaba, Tencent og Baidu ønsker også å ekspandere internasjonalt.

Det har kommet signaler fra politiske ledelsen om at det kan komme endringer når Xi Jinping formelt overtar som president i sin andre periode i november. Dette har også skjedd tidligere.

– Historisk har det ofte vært mindre mediekontroll under den andre regjeringsperioden, skriver Lee og Fang.

Seniorrådgiver i kommunikasjonsselskapet Geelmuyden Kiese, Gunnar Mathisen, har fire års erfaring fra den norske ambassaden i Beijing. Han har liten tro på at Zuckerberg og Facebook vil få fotfeste i Kina med det første.

– Det å ha kontroll på sosiale medier er et veldig viktig strategisk politisk grep, som myndighetene har tatt. Hvis det skal være fri flyt på sosiale medier, vil ikke ledelsen ha kontroll over det som skjer og det kan bli initiert hendelser som vil ryste «det samlede Kina» i sine grunnvoller. Det ligger i ryggmargen til kinesiske ledere at de må ha kontroll over kommunikasjonen som skjer ute blant folk, sier Mathisen.

Prøvelansering

Grunnlegger Mark Zuckerberg har ikke lagt skjul på at er et mål å innta Kina. Han har under resultatpresentasjoner sagt at selskapet ikke vil foreta sensur av meldinger uten at det foreligger en rettslig dom for å fjerne enkeltmeldinger. Dette skjer over hele verden.

«Vi har lenge sagt vi er interessert i Kina og bruker tid på å forstå og lære mer om landet på ulike måter», sa en talsperson for Facebook til New York Times tidligere i høst.

Ifølge avisen er Facebook på jakt etter kontorlokaler i Shanghai til utvikling av maskinvareprodukter. Billeddelingsappen «Moments», som er utviklet av Facebook, er lansert som et prøveprosjekt i Kina.

Facebook har lansert en kinesisk versjon av appen «Moments», som er å finne i resten av verden. Det er lagt inn mange begrensninger på «Colorful Balloons». Facebook klargjør lansering i Kina. Det kan skje allerede i 2018.
Facebook har lansert en kinesisk versjon av appen «Moments», som er å finne i resten av verden. Det er lagt inn mange begrensninger på «Colorful Balloons». Facebook klargjør lansering i Kina. Det kan skje allerede i 2018. (Foto: Greg Baker/AFP/NTB Scanpix)

Den er blitt en av de 50 mest populære appene, men går under navnet «Colorful Balloons» i Kina.

– Det at denne ikke er blitt fjernet tyder på at Facebook har gjort noe riktig mot myndighetene. Hvis de åpner et kontor er det et annet tegn. Det har en symbolsk betydning, sa professor Teng Bingsheng ved Cheung Kong Graduate School of Business til avisen.

Bygger nettverk

I helgen dukket Zuckerberg opp i Kina for å delta på årsmøtet til rådgivningspanelet hos Tsinghua School of Economics and Managements i Beijing. Næringslivstopper fra hele verden møtes en gang i året og den politiske ledelsen er også på plass med representanter.

Ved tidligere besøk har Zuckerberg, som har grunnleggende språkkunnskaper i kinesisk, møtt statsråder på høyt nivå. Privat er Facebook-sjefen gift med Priscilla Chan, som har kinesiske foreldre.

«Hvert år er denne turen en fantastisk måte å holde følge med innovasjonstakten og entreprenørskap i Kina på», skriver Zuckerberg på Facebook-siden sin.

Zuckerberg møtte studenter ved Tsinghua som er rangert som et av de 25 beste universitetene i verden av QS World University Rankings. Facebook og flere tusen andre utenlandske nettsteder og aviser er sperret ved universitetet.

Facebook legger frem kvartalsresultatet på onsdag. Etter overraskende sterke resultateter fra Amazon og Microsoft i forrige uke er forventningene høye til Facebook. Av 45 analytikere som følger aksjen har kun én en salgsanbefaling på selskapet, ifølge Thomson Reuters. Facebook-kursen har steget med 55 prosent siden nyttår og er mer enn åttedoblet på fem år.(Vilkår)

Facebook-gründer sjokkerer kineserne
Facebook-gründer Mark Zuckerberg har tilbragt de to siste ukene i Asia og det er et tidsspørsmål før kinesere får lov til å bruke Facebok. Zuckerberg har lært seg kinesisk på rekordtid.
02:16
Publisert: