Meituan var rangert som et av verdens mest verdifulle oppstartsselskaper før det ble børsnotert i Hongkong i 2018. Verdien skjøt fart gjennom koronapandemien og var på over 2700 milliarder kroner i februar.

Børsverdien har falt med over 1000 milliarder kroner – senest 7,4 prosent forrige tirsdag.

Svir av penger

Meituan var blant verdens første selskaper som knakk koden med å kunne levere matvarer, måltider og andre ferskvarer rett på døren allerede i 2013. Selskapet har utviklet teknologien selv, men samarbeider med partnere i over 600 kinesiske byer.

På mandag hentet selskapet inn nesten 90 milliarder kroner i en rettet emisjon og et konvertibelt obligasjonslån. Dette er en av de største kapitalutvidelsene for et kinesisk selskap i år. Storselskapene Tencent og Alibaba har gjort tilsvarende, men mindre beløp.

– Meituan går inn i nye områder, trenger mye kapital og har behov for en krigskasse for å kunne konkurrere, sier investeringsdirektør Kerry Goh hos Kamet Capital Partners til Bloomberg.

Forretningsmodellen til mange kinesiske teknologiselskaper er å subsidiere nye prosjekter og løsninger i lang tid for å bygge opp en kundemasse. Meituan Select lar grupper gå sammen for å foreta større oppkjøp for å få en lavere pris.

Dte kinesiske nettselskapet Meituan har i tre år planlagt bruk av autonome kjøretøy og droner for hjemlevering. Nå har selskapet hentet inn nesten 90 milliarder kroner i frisk kapital. De nye leveringstjenestene testes ut i en forstad av Beijing.
Dte kinesiske nettselskapet Meituan har i tre år planlagt bruk av autonome kjøretøy og droner for hjemlevering. Nå har selskapet hentet inn nesten 90 milliarder kroner i frisk kapital. De nye leveringstjenestene testes ut i en forstad av Beijing. (Foto: Thomas Peter/Reuters/NTB)

Denne tjenesten påførte Meituan et tap på 2,5 milliarder kroner i fjorårets siste kvartal. Omsetningen økte med 35 prosent.

– Meituan har svidd av penger på dette, men det virker ikke som at de vil trekke seg ut på grunn av den sterke konkurransen, sier analytiker Ming Lu hos Aequitas Research til Reuters.

Droner og selvkjørende hjemlevering

Ifølge prospektet skal kapitalinnsprøytingen brukes på å utvikle nye leveringsløsninger, blant annet bruk av droner og autonome kjøretøy.

Selskapet sier de har testet ut levering av 35.000 bestillinger via selvkjørende kjøretøy i forstaden Shunyi i Beijing siden slutten av 2020. Dette er foretatt med «nivå 4», hvor det ikke er sjåfører i bilene. Teslas autopilot er til sammenligning «nivå 2».

Under 2020 World Artificial Intelligence Conference i fjor sa Meituans sjefingeniør at han regner med han regner med at bruk av droner og autonome kjøretøy vil bli vanlig innen tre til fem år.

– Det er fortsatt mange tekniske utfordringer som algoritmer, sensorer og datakraft som må forbedres, sa Xia Huaxia på en pressekonferanse.

Meituan har nesten en million sjåfører som leverer i kinesiske byer.

– Sjåførene blir ikke overflødiggjort. Målet er å hjelpe dem med leveringer – og ikke erstatte dem, sa Xia.

Først og best

Det foretas uttesting av førerløse drosjer og andre kjøretøy i kinesiske byer. Dette skjer med støtte fra kinesiske myndigheter og offentlige etater. Målet er at minst halvparten av alle nye biler som selges i 2025 skal ha selvkjørende egenskaper.

– Kina gikk glipp av muligheten av å produsere biler med topp kvalitet. Beslutningstagere er veldig opptatt av at kinesiske selskaper skal være først og best med autonome kjøretøy, sier advokat Mark Schaub, som har spesialisert seg på teknologi, hos King & Wood Mallesons til Nikkei.

AutoX, som har Alibaba som største aksjonær, tester ut såkalte «robotaxi» i kinesiske byer, blant annet i Shenzhen. Planen er å starte uttesting i byer i Sørøst-Asia senere i år.

– Selvkjørende teknologi er sannsynligvis den største forstyrrelsen bilindustrien har opplevd på 100 år. Kina ønsker å være ledende både på hjemmemarkedet og eksportmarkedene. Det at de skjønner behovet, og tilrettelegger for utviklingen og gjennomføring av den kinesiske strategien, sier Egil Juliussen, som i flere år ledet analyseavdelingen hos IHS Automotive, til den japanske næringslivsavisen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.