Nasdaq Golden Dragon China Index i USA, hvor de største børsnoterte kinesiske selskapene i USA inngår, har falt nesten 20 prosent på tre handelsdager. Dette er en ny rekord. Siden i februar har børsverdien på Kina-selskapene falt med 7350 milliarder kroner – nesten en halvering.

Nervøse investorer forsøkte å plukke opp «billige» aksjer ved Hongkong-børsen da handelen startet onsdag morgen i håp om at kursfallet var over. Frykten har spredt seg til Shanghai-børsen, hvor hovedindeksen falt med nesten to prosent på en knapp time.

– Det er altfor tidlig å forsøke å fange en kniv i fritt fall, sier sjefmarkedsstrateg Matt Maley hos Miller Tabak til Bloomberg.

Det var høy volatilitet i morgentimene. Meituan-kursen steg først med fem prosent, før den begynte å falle. Det var samme utvikling for Tencent, som falt med 3,5 prosent den første handelstimen.

– Dypt inngripende trekk

Alt av kinesiske internett- og teknologiselskaper har falt de siste dagene. Gigantene Alibaba og Tencent er ikke bare Kinas største børsnoterte selskaper, men de er også betydelige investorer i oppstartssektoren i Kina.

Tirsdag falt Tencent-kursen med nesten ni prosent ved Hongkong-børsen. Nøkkelindeksen Hang Seng ved børsen har falt med åtte prosent denne uken.

– Har jeg opplevd noe tilsvarende tidligere? Nei. De siste regulatoriske trekkene mot Tencent er dypt inngripende, sier børsveteran Louis Tse, som er grunnlegger av meglerhuset Wealthy Securities i Hongkong, til Financial Times.

Tencent har suspendert nye brukerregistreringer av WeChat-tjenesten inntil begynnelsen av august på grunn av en «sikkerhetsoppdatering». Meituan, som tilbyr hjemlevering av måltider i Kina, har stupt med nesten 30 prosent på tre handelsdager.

– Vi ser ikke dette som en mulighet til å kjøpe når kursene faller. De siste regulatoriske handlingene er begynnelsen, ikke slutten, på økt kontroll og styring fra ledelsen, sier konsernsjef David Trainer i investeringsrådgivningsselskapet New Constructs til Bloomberg.

Andre mener dette langt fra er over. Kinesiske myndigheter har startet etterforskning av alle lokale selskaper med over en million brukere som er børsnoterte utenfor Kina.

Kina strammer tøylene

Det startet i fjor høst da børsnoteringen av finansteknologiselskapet Ant Group, som er en del av Alibaba-sfæren, ble stanset av kinesiske myndigheter. En rekke oppstartsselskaper er dratt med i dragsuget, blant annet transportselskapet Didi som ble børsnotert i USA i sommer.

Det er president Xi Jinping som står bak. Det kinesiske kommunistpartiet ønsker å redusere innflytelsen til de store teknologiselskapene.

«La det være helt klart; Kina strammer tøylene, men forsøker ikke å eliminere, knuse eller overstyre teknologiselskapene. Kina så at amerikanske storselskaper ble monopolistiske og fryktet det samme ville skje i Kina», skriver Richard Turrin, som har skrevet flere bøker om den kinesiske økonomien, i et åpent innlegg på Linkedin.

Analytiker Ernan Cui hos analyse- og rådgivningsselskapet Gavekal Dragonomics mener at kinesiske myndigheter viser at de ikke er redde for å gå etter profitable storselskaper for å kunne nå sosiale og politiske mål.

– Rekken av aksjoner mot høyprofilselskaper som Ant, Alibaba, Didi, og nå sist utdannelsesselskaper, er et forsøk på å lære markedet hvem som til syvende og sist sitter med makten, sier Cui til Financial Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.