De siste to årene har befolkningen i Beijing og den nordøstlige delen av landet sett en blå himmel rekordmange dager i de kritiske høst- og vintermånedene. Det er det slutt på nå.

Luftforurensningen i Beijing er på et «svært helsefarlig nivå» denne uken. Smogen lå tykt over Kinas mest berømte friidrettsstadion da Kong Harald og dronning Sonja så på et rulleskirenn for å markere idrettssamarbeidet mellom Norge og Kina på høyeste nivå.
Luftforurensningen i Beijing er på et «svært helsefarlig nivå» denne uken. Smogen lå tykt over Kinas mest berømte friidrettsstadion da Kong Harald og dronning Sonja så på et rulleskirenn for å markere idrettssamarbeidet mellom Norge og Kina på høyeste nivå. (Foto: Heiko Junge/NTB Scanpix)

Kongeparet og den norske store norske delegasjonen som er i Beijing må puste inn giftig og farlig luft.

Godlukt skaper forurensning

På tirsdag morgen målte luftforurensningsindeksen i Beijing det høyeste nivået på nesten to år. Målingen av svevestøv, som består av små luftbårne partikler, var på 254. Dette blir karakterisert som «svært helsefarlig og det er sannsynlig at hele befolkningen blir berørt».

Luftforurensning er ikke et nytt fenomen i denne delen av Kina, hvor tørr luft sammen store utslipp fra tungindustri og høy trafikk, blir sett på som hovedårsakene.

Shi Aijun, som er nestleder ved Beijing Academy of Environmental Sciences, mener andre årsaker også ligger bak.

– Utslipp fra organiske løsemidler, som sørger for at hverdagsprodukter som parfyme, hårgele og luftrensere lukter godt, må ta noe av skylden, sier Shi til Science and Technology Daily.

Ifølge kinesiske medier står lokale utslipp i Beijing fra to tredjedeler av luftforurensningen; resten kommer fra andre provinser.

– Det er vanskelig å fastslå med sikkerhet hvor mye forbrukerprodukter som hårgele er ansvarlig for forurensningen. De skaper ikke forurensning alene, det skjer etter en kjemisk reaksjon. Alt vi kan gjøre er å foreta beregninger, sier forsker Peng Yingdeng ved Beijing Municipal Research Institute of Environmental Protection til South China Morning Post.

Handelskrig kan gi forurensning

Kinesiske myndigheter vil stille lavere krav til provinser og byer i nordøst-Kina i høst og vinter. Det opprinnelige målet var å redusere utslipp av PM2.5-partikler med fem prosent. Dette er redusert til tre prosent.

Nomura Internasjonal i Hongkong mener at dette skyldes utfordringer knyttet til handelskrigen med USA. Nå prioriteres en stabil økonomisk vekst for enhver pris.

«Beijing ønsker å stimulere økonomien, noe som også tyder på at de vil være langt mindre pågående med luftforurensningskampanjer», skriver sjeføkonom Lu Ting i en rapport.

I fjor vinter ble antall dager med høy luftforurensning i Beijing reduser med 25 prosent. Dette skyldtes blant annet at gamle stålkraftverk og tungindustri ble tvunget til å innstille produksjonen i perioder.

1,1 millioner dødsfall

Ifølge en ny rapport fra Chinese University of Hongkong påfører luftforurensning fra svevestøv skader på over 300 milliarder kroner årlig på den kinesiske økonomien.

«Dette er betydelig da det utgjør rundt 0,7 prosent av verdiskapingen, sier førsteamanuensis Steve Yim Hung-lam i rapporten, som ble publisert i Environmental Research Letters i oktober.

Luftforurensning fører til minst 1,1 million dødsfall årlig og ødelegger 20 millioner tonn ris, hvete og soyabønner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Venter eksplosiv økning i markedet for elbil-batterier
00:40
Publisert: