Xin Huobin, Kinas visestatsråd for industri og informasjonsteknologi, fortalte nylig om landets planer for bilindustrien til en forsamling i byen Tianjin. Planene om å forby bensin- og dieselbiler skal implementeres i «nær fremtid», ifølge uttalelser gjengitt av det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

– Disse tiltakene vil ha miljømessig innflytelse og gi et løft til utviklingen av Kinas bilindustri, sier visestatsråden, ifølge AFP.

Grønn bilbølge

I fjor ble det solgt 28 millioner biler i Kina. Samtidig er den grønne utviklingen på fremmarsj i bilindustrien. I fjor ble det solgt 500.000 elektriske biler, noe som er en økning på 50 prosent fra året i forveien, skriver The Guardian. Frankrike og Storbritannia har lansert planer om å stanse salg av bensin- og dieselbiler innen 2040.

Samme år som elbilsalget tok seg opp i Kina, ble det målt bedringer i luftkvaliteten. I hovedstaden Beijing økte antall dager der luftkvaliteten ble kategorisert som «god» fra 19 under første halvår i 2015 til 107 første halvår i fjor, ifølge AP.

Utenlandske produsenter har allerede lansert planer om å bidra til utbygging av elbilindustrien i Kina. Volvo vil blant annet introdusere sin første helelektriske bil til det kinesiske markedet i 2019, ifølge The Guardian.

Ga 95 mill. i støtte til kvotesystem

I sommer var klima- og miljøminister Vidar Helgesen på besøk i Kina for å lære mer om Kinas grønne energisatsning og implementeringen av verdens største kvotesystem. I et intervju med DN før avreise uttrykte han liten tvil om at kineserne mener alvor i sitt klimaarbeid – blant annet fordi kineserne fikk mye kritikk for at klimatoppmøtet i København i 2009 endte i fiasko.

– Kina har ikke råd til å mislykkes med klimasatsingen og verden har ikke råd til at kineserne mislykkes heller. Klimautfordringene er for store til det, sa han.

Kvotesystemet Emission Trading Scheme, som kan åpne vei for elbiler og andre grønne satsinger, blir implementert gradvis. Norge har bidratt med 95 millioner kroner.

– I Kinas tilfelle har teknologiutviklingen gått raskere enn mange hadde regnet med. Det har vært gunstig for et land med lang erfaring med ikke-bærekraftig vekst og høy luftforurensning, sa Helgesen.(Vilkår)

Bård Bjerkholt kommenterer: Derfor faller boligprisene, og det vil fortsette i 2018
Det er hovedsakelig to ting som forklarer boligprisenes glideflukt. Dagens Næringslivs Bård Bjerkholt forklarer.
01:19
Publisert: