«Fullstendig grunnløst». Der er kommentaren fra Kinas finansdepartement etter at det amerikanske kredittvurderingsbyrået Moody’s onsdag nedgraderte den kinesiske kredittratingen et knepp fra Aa3 til A1.

Hovedårsaken er ifølge Moody's gjeldsoppbyggingen i den kinesiske økonomien, da særlig hos lokale myndigheter og statskontrollerte selskaper. Moody's har ikke nedgradert Kina på nesten tre tiår, siden 1989.

Tviler på Moody's

Kineserne mener Moody's overdriver problemene i kinesisk økonomi, og stiller samtidig spørsmålstegn ved det amerikanske selskapets motivasjon for nedgraderingen.

«Moody’s forventer økt gjeldsvekst i hele økonomien de kommende årene. Det planlagte reformprogrammet vil sannsynligvis bremse opp, men det vil ikke stanse gjeldsoppbyggingen», skriver Moody’s i rapporten som danner grunnlag for nedgraderingen.

Finansdepartementet mener Moody's undervurderer myndighetenes evne til reformer og for å sette fart i etterspørselen, og at kredittrisikoen i verdens nest største økonomi ikke vil endre seg noe særlig frem til 2020.

Det kinesiske ratingbyrået Dagong Global Credit Rating i Shanghai, som har tette bånd til staten, gir på sin side Kina nesten topprating, med AA+. Visedirektør Xi Junsheng i Dagong hevder ifølge Bloomberg at nedgraderingen er del av et komplott. Han hevder Moody's alltid har representert amerikanske interesser, og han antyder at USA nå føler seg truet på grunn av Kinas store fremgang.

Bare noen få land i verden, deriblant Norge, har toppratingen AAA, eller trippel-A.

Kredittratingen, eller kredittvurderingen, danner grunnlag for, som i dette tilfellet et land, får lån og til hvilken pris. Dersom kredittrisikoen vurderes som lav settes en høy rating, noe som normalt betyr billigere lån til en lavere rente. Lav rating betyr at renten settes høyt og at lånet blir dyrt. Hvis ratingen settes veldig lavt, såkalt «søppelrating», kan det bli nærmest umulig å finne noen som vil yte et lån til en fornuftig pris.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.