Utkastet til nye sanksjoner ble endret etter forhandlinger mellom USA og Kina, ifølge nyhetsbyrået AP. Til slutt gikk USA med på å gi slipp på et krav om total oljeembargo for å straffe Nord-Korea. Forslaget om å fryse diktatoren Kim Jong-uns midler i utlandet ble også lagt i skuffen.
Det samme gjelder et krav om å stanse alle lønnsutbetalinger til nordkoreanske gjestearbeidere i utlandet.
I stedet innebærer de nye godkjente tiltakene stans i eksporten av naturgass til Nord-Korea. Salg av råolje skal ikke overstige dagens nivå. I tillegg stoppes all tekstileksport til landet.
USAs FN-ambassadør Nikki Haley sier de nye tiltakene alene vil sørge for et tap på 800 millioner dollar i årlige inntekter. På denne måten vil sørge for at landets atomprogram svekkes betraktelig.
– Det er helt klart de sterkeste sanksjonene som noensinne er vedtatt mot Nord-Korea, sier Haley, noe Japans statsminister Shinzo Abe er godt fornøyd med.
– Dette tydeliggjør det internasjonale samfunnets vilje til å øke presset til et nytt nivå og tvinge Nord-Korea til å endre deres politikk, sier Abe.
Russisk advarsel
USA skal ha gått med på å svekke straffetiltakene for å unngå at Kina eller Russland la ned veto mot forslaget. Russlands president Vladimir Putin har advart mot å presse Nord-Korea opp i et hjørne.
– Det synes klart at det er umulig å løse problemet på den koreanske halvøya bare ved hjelp av sanksjoner og press, sa han i forrige uke.
Russland stemte for sanksjonene, men advarte om at ytterligere sanksjoner mot Nord-Korea vil gå utover uskyldige sivile i stedet for kun å rokke ved Pyongyangs atomprogram. Russlands FN-ambassadør Vasilij Nebenzya sier det er «en stor feil» å ignorere Russlands og Kinas forslag til å gjenoppta dialog med Nord-Korea.
USA har på sin side vært klar på at de ønsket flere sanksjoner mot regimet for å presse landet til å slutte å utvikle atomvåpen og raketter.
– Smerte og lidelse
Nord-Korea har advart USA mot å innføre nye «ulovlige og urettmessige» sanksjoner og truer med motreaksjoner. Regimet truer videre med å påføre USA «den største smerten og lidelsen landet noen gang har gått gjennom».
Haley vektlegger at USA ikke er ute etter krig med Nord-Korea, men sier de er ferdig med å prøve å presse landet «til å gjøre det rette».
– Vi er ikke ute etter krig. Det er ikke helt for sent å snu for det nordkoreanske regimet. Om det beviser at det kan leve i fred, så vil verden leve i fred med det, fortsetter Haley.
Handelspartner
Kina som er Nord-Koreas fremste handelspartner har også vært sentral når det tidligere er blitt utformet sanksjoner mot Nord-Korea.
Forhandlingene om tidligere resolusjoner har tatt uker og måneder, noe det ikke var rom for denne gangen.
President Donald Trump varslet i forrige uke at et forslag om skjerpede sanksjoner ville komme på Sikkerhetsrådets bord innen seks dager. Bakgrunnen var Nord-Koreas kjernefysiske prøvesprengning 3. september.(Vilkår)