Kinas utenriksminister Wang Yi sa i helgen det ikke var noen grunn til å være optimistisk om en løsning av Nord-Korea-krisen.

– Situasjonen på den koreanske halvøyen er inne i en sterk og vond konfrontasjonssyklus. Utsiktene er ikke optimistiske, sa Wang.

Kina har foreslått at USA og Sør-Korea innstiller militærøvelser. Det har USA avvist. Sør-Korea ønsker at det ikke avholdes militærøvelser før vinter-OL i februar. De to landene avholdt i forrige uke en større øvelse med avanserte jagerfly.

En forverring

Kina ønsker å være forberedt hvis regimet i Nord-Korea kollapser og det oppstår en flyktningkrise. I motsetning til grensen til Sør-Korea er det relativt enkelt for nordkoreanere å komme seg over til Kina over elven Tumen – særlig på vinteren da den ofte er islagt.

Et arbeidsdokument fra Kinas største mobilselskap er blitt lekket på internett denne uken. China Mobile ble bedt om å teste ut mobilnettkapasiteten ved fem ulike steder i Changbai kommune ved grensen til Nord-Korea.

«På grunn av at situasjonen langs grensen har forverret seg nylig ønsker myndighetene i Changbai å etablere fem flyktningmottak i Changbai», heter det i arbeidsdokumentet, som er blitt lekket på lynmeldingstjenesten Wechat.

Pressetalsmann Lu Kang ble spurt om innholdet i dokumentet på en pressebriefing på mandag.

– Jeg er ikke kjent med dette, sa Lu, som ikke avviste at innholdet i dokumentet er riktig.

China Mobile, som er statskontrollert, skal ha foretatt en inspeksjon den 2. desember. Det planlegges også flyktningmottak for nordkoreanere i byene Tumen og Hunchun. Begge disse byene har vært populære for nordkoreanere som flykter fra regimet og videre til Sørøst-Asia.

– Høyst sannsynlig med konflikt

Kina har en over 1400 kilometer lang grense til Nord-Korea. Den kinesiske provinsen Jilin har historisk hatt tette forbindelser til nabolandet. Fra grensen er det kun 100 kilometer til Punggye-ri, hvor Nord-Korea har foretatt atomprøvesprengninger.

– Det er høyst sannsynlig at det går mot en konflikt mellom Nord-Korea og USA nå. Hva Kina gjør nå er å være best mulig forberedt på enhver situasjon som kan oppstå på den koreanske halvøyen, sier professor i internasjonal strategisk forskning ved det kinesiske kommunistpartiets sentrale utdannelsesinstitusjon til New York Times.

I forrige uke ble Kinas viseutenriksminister Zheng Zeguang sendt til USA for å diskutere hva kinesiske tjenestemenn har kalt et «sort hull med konfrontasjon» mellom USA og Nord-Korea.

Nordkoreanske myndigheter har kommet med nye utspill de siste dagene.

«Spørsmålet som gjenstår er når vil en krig bryte ut. Vi ønsker ikke en krig, men kommer heller ikke til å gjemme oss», skrev det nordkoreanske utenriksdepartementet i en uttalelse i helgen.(Vilkår)

Julen er ikke helt som du tror: Avkristnet klassiker
Det gikk greit å fjerne tyvaktige romfolk fra "Reisen til julestjernen". Det ble tyngre da Jesusbarnet falt for sensuren.
01:20
Publisert: