Mandag kunne et samlet norsk næringsliv juble over at det seks år lange iskalde forholdet mellom Norge og Kina formelt er over. I en pressemelding varslet Utenriksdepartementet at normale og fulle diplomatiske relasjoner var blitt gjenopprettet.
I avtalen som ble inngått mellom utenriksminister Børge Brende og hans kinesiske motpart forplikter blant annet Norge å anerkjenne «ett-Kina»-politikken og ikke å blande seg inn i stormaktens interne anliggende.
Tirsdag påpeker en av Kinas to største og nasjonale engelskspråklige medier, avisen Global Times, at Norge har blitt lært en lekse.
"Norge har betalt prisen for å blande seg inn Kinas interne anliggende, der de politiske relasjonene med Beijing har nær stoppet opp og der de økonomiske forbindelsene har sett en betydelig svekkelse", skriver Global Times i lederen "Norge forstår gjensidig respekt seks år etter".
De påpeker at eksporten av norsk laks til Kina har blitt halvert, og at visum-adgangen for norske besøkende har blitt vanskeligere.
"Norge ventet ikke Beijings sterke motreaksjoner. Ifølge informasjon sluppet fra den kinesiske siden, har Norge dypt reflektert over forholdet og lært sin lekse. Landets holdning mot å gjenoppta forbindelsene med Beijing er svært proaktiv", skriver avisen.
Tildelingen av Nobels fredspris til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010 falt ikke god jord hos kinesiske myndigheter, som ikke skilte mellom den uavhengige norske Nobelkomiteen og Stoltenberg-regjeringen. Tross gjentatte forsøk på å komme ut av uføret, tok det altså seks år og en ny regjering for å oppmyke forbindelsene.
Global Times omtaler tildelingen av fredsprisen til Liu som "en av Vestens uhøfligste innblandinger i kinesiske forhold" de siste årene. Liu ble dømt av en kinesisk domstol, men til tross for dette uttrykte Nobelkomiteen offentlig avsky mot kinesiske lover mens norske myndigheter støttet valget, uten tanke for konsekvensene, påpekes det.
"På samme måte som Kina respekterer hvert land i verden, burde andre nasjoner ved utvikling av en relasjon med Kina, gjengjelde denne respekten. Norge har en befolkning på knappe fire millioner men prøvde lære Kina, et land med 1,4 milliarder mennesker, en lekse i 2010. Det var en tåpelig idé", skriver Global Times.
Avisen påpeker at dagens regjering begynte å legge grunnen for å normalisere relasjonene med Kina i 2013, og at norske myndigheter understreker støtte til «ett-Kina»politikken, og viktigheten av kinesiske kjerneinteresser og bekymringer.
"Norske myndigheter har tatt steget ut av den radikale og naive holdningen fra seks år tilbake", heter det.
Avisen stiller spørsmål ved hvordan noen kan mene at fredsprisutdelingene til både Liu og Dalai Lama, som Global Times mener begge har skadet Kinas nasjonale sikkerhet, ikke skal oppfattes som en provokasjon. Avisen håper at friksjonene på sikt kan føre til gjensidig forståelse og integrasjon med Vesten.
"Det er vanskelig for det kinesiske samfunnet å glemme vårt sinne for seks år siden. Men vi er villige til å forstå forbedringen i relasjonene med Oslo under de nye forholdene. Vi holdt oss til prinsippene i gamle dager, men nå må vi se fremover", skriver Global Times.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.