Den månedlige innkjøpssjefsindeksen (pmi) fra Kinas statistikkbyrå endte på 50,1 i april. Dette var 0,4 poeng lavere enn konsensus og lavere enn i mars. En måling på over 50 viser høyere aktivitet. Situasjonen er alvorligere hos små- og mellomstore selskaper.

Nedsiderisiko

Den kinesiske økonomien presterte en vekst på 6,4 prosent i første kvartal. Dette var høyere enn ventet og skyldes blant annet tiltak fra myndighetene for å holde aktiviteten oppe mens handelskrigen med USA fortsatt pågår.

– Den siste undersøkelsen er skuffende for dem som håper på en bedring. Dette er svakere enn ventet. Dette tyder på at andre kvartal har startet svakt og bekrefter vårt syn om at det fortsatt er en viss nedsiderisiko til aktiviteten på kort sikt, kommenterer seniorøkonom med ansvar for Kina hos Capital Economics, Julian Evans-Pritchard.

En nedbryting av aktivitetsindeksen, som kom tirsdag morgen, viser at selskapene har opplevd en bedring i ordreinngangen de siste ukene. Kinesiske banker har også stilt opp med lån slik at likviditetssituasjonen hos mange er blitt bedre.

– Ledende indikatorer peker mot fortsatt stabilitet, sier leder for Asia-strategi hos Skandinaviske Enskilda Banken (SEB), Eugenia Fabon Victorino, i en kommentar til utviklingen i den kinesiske økonomien.

Konsensus ligger på en økonomisk vekst for hele året på 6,3 prosent for Kina.

– Beslutningstagere vil fortsatt holde finanspolitiske støttetiltak på plass. De holder et tett øye med nedsiderisikoen. Den globale økonomien gjør det ikke så bra for tiden, så det er klokt å ha tiltak i bakhånd, sier sjeføkonom for Kina hos Morgan Stanley, Robin Xing, til Bloomberg.

Redusert konkurranse

Kinesiske myndigheter reduserte merverdiavgiften for industriselskaper fra 16 til 13 prosent fra 1. april. Transportsektoren har også fått skattelettelser. Den kinesiske staten har igangsatt nye, store investeringer i infrastrukturprosjekter.

Dette har gitt utslag for storselskapene. Industriselskapene økte resultatet med 13,9 prosent i mars sammenlignet med samme måned i fjor. Denne er den sterkeste resultatveksten på åtte måneder. Det var også produktivitetsvekst.

Eksperter advarer om at det er de statlige storselskapene som har fått mest glede av støttetiltakene. Selskaper som går med store tap holdes kunstig i live. Mange er blitt tvangsfusjonert til større selskaper.

– Investeringer skjer i økende grad hos statsselskaper og ikke i privat sektor. Disse fusjonene har redusert konkurransen, sa forsker Nicholas Lardy i tenketanken Peterson Institute of International under en konferanse i Beijing i forrige uke.

Referanseindeksen ved Shanghai-børsen har steget med 0,3 prosent tirsdag formiddag. Det er en generell nedgang ved de asiatiske børsene. Tokyo holder stengt.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.