Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen avsluttet oktober på det laveste nivået siden finanskrisen i 2009 – godt under 15.000-nivået. Frem til børsåpning mandag morgen hadde den steget med 24 prosent takket være lysere utsikter for eiendomssektoren og internett- og teknologiselskaper i Kina.

Det er fortsatt høy volatilitet. I åpningsminuttene falt indeksen med nesten tre prosent.

– Ikke et spørsmål om når

Oppgangen skal fortsette inn i 2023, ifølge en ny rapport fra Grow Investment Group. Det kinesiske forvaltningsselskapet tror hovedindeksen ved Hongkong-børsen skal opp til 23.000-nivået – nesten 30 prosent høyere enn dagens nivå.

– Det er ikke et spørsmål om når Kina vil gjenåpne, men et spørsmål om hvor lenge det vil ta, og hvordan man best kan redusere helsekostnadene og potensielt tap av liv, skriver sjeføkonom Hao Hong hos Grow i en ny rapport mandag morgen.

Hao Hong var tidligere sjefstrateg for Bocom International Holdings. Han ble presset til å gå av etter at han i mars publiserte negative prognoser for den kinesiske økonomien, advarte om kapitalflukt og at Shanghai Composite-indeksen ville falle til under 3000.

Økonomien vokste med kun 0,4 prosent i andre kvartal, over 100 milliarder dollar ble trukket ut av Kina av utenlandske investorer i første halvår, den kinesiske valutaen har falt mot amerikanske dollar og Shanghai-indeksen var på under 2900 i oktober.

Nå er han langt mer optimistisk. Han mener det er en 80 prosent sannsynlighet for en gradvis gjenåpning og en like høy sannsynlighet for at eiendomssektoren sakte vil reise seg igjen.

– Aksjegevinstene vil være høyere dersom noe av dette blir bedre enn ventet. Det er selvfølgelig en risiko for at Kina forblir en eremitt, eiendomssektoren forblir ødelagt og det kommer en amerikansk resesjon. En slik trippelhendelse vil gi et risikoscenario som ligner på det vi har vært gjennom i 2022. Det er ikke mer å si om det, sier han.

– Delvis drevet av spekulanter

I mars publiserte Alex Yao og hans team hos JPMorgan Chase en svært kritisk rapport på kinesiske internett- og teknologiaksjer, blant annet Alibaba. Konklusjonen var at disse var «ikke investerbare». Nå har Morgan Stanley og JPMorgan Chase oppgradert børsnoterte kinesiske selskaper.

Morgan Stanley, som er beryktet for å være forsiktig, venter at MSCI China Index, skal ende 14 prosent høyere ved slutten av 2023.

– Det kinesiske markedet har nådd den type rabatt som vi trodde ville bli karakterisert av et virkelig negativt scenario. Nå, med en stadig mer positiv nyhetsstrøm, kan det begynne å gå bedre. Bull-markedet kan vare i flere kvartaler, sier analysesjef for Asia og fremvoksende markeder, Jonathan Gartner, til Bloomberg.

Barlaycs Private Bank mener det fortsatt er grunn til å være forsiktig.

– Den siste oppgangen er delvis drevet av spekulanter som forsøker å reversere den negative bølgen. Vi har fortsatt ikke sett reelle kjøp i Kina, og jeg tror folk vil se bevis på en gjenåpning og bedre økonomiske data fra Kina før de gjør det, sier sjef for markedsstrategi til nyhetsbyrået.

– Denne syklusen er annerledes

Goldman Sachs, Bank og America og Allianz har alle publisert prognoser for 2023 de siste dagene. Det eneste de er enige om er at det er stor usikkerhet.

«Denne syklusen er annerledes», skriver Goldman Sachs, som venter en global økonomisk vekst på kun 1,8 prosent i 2023.

Første halvår neste år vil bli preget av usikkerhet i Kina, hvor en gjenåpning sannsynligvis vil starte i april – etter at Folkekongressen møtes i mars.

«Kina vil sannsynligvis vokse sakte i første halvår ettersom en gjenåpning i april utløser en økning i antall smittetilfeller. Det bør akselerere i andre halvår fra gjenåpningen», skriver Goldman Sachs-teamet, ledet av sjeføkonom Jan Hatzius.

– Penger har igjen en kostnad

Renteøkningene ventes å fortsette i USA, Europa og de fleste fremvoksende økonomier inntil prisveksten kommer ned.

«Skiftet vi ser i markedene føles betydningsfullt. Penger har igjen en kostnad og det finnes alternativer til aksjer», skriver Allianz i rapporten «2023 – ready for a reset».

Forfatterne spør om dette representerer en retur til «normale» forhold etter en lang periode med ultralave renter og en prisvekst som har vært under kontroll.

«Eller er det noe ukjent med landskapet vi stor foran», spør verdipapirsjef Virginie Maisonneuve.

Hun skriver at 2023 kan være en mulighet til å posisjonere porteføljer med et langsiktig perspektiv. Endringer i de globale forsyningskjedene, geopolitiske konflikter og demografiske endringer kan føre til høyere kostnader, men gir også investeringspotensial.

«Det fremtidige økosystemet for kapitalmarkedet vil sannsynligvis se ganske så annerledes ut enn det som har rådet det siste tiåret», skriver Maisonneuve.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.