En fjerdedel av børsverdiene ved Shanghai-børsen forsvant i løpet av 2018. It-sektoren gjorde det desidert verst med en nedgang på 34 prosent, ifølge Wind Information. Fjoråret var det verste siden finanskrisen i 2008, da Shanghai-børsen falt med 65 prosent.

I løpet av den første handelstimen onsdag falt Hang Seng-indeksen ved Hongkong-børsen med over 2,6 prosent. Klokken 07 norsk tid er fallet 2,8 prosent. Shanghai-børsen var godt over én prosent lavere og er på det laveste nivået på over fire år på årets første handelsdag.

Nedadgående press

Kina sliter med å opprettholde en stabil vekst i økonomien. De offisielle PMI-tallene for kinesisk industri kom inn svakere enn ventet for desember – på 49,4. Dette er en temperaturmåler på den kinesiske industrien. Et tall på under 50 er en indikasjon på lavere aktivitet.

Onsdag kom den private PMI-undersøkelsen fra Caixin/Markit. Denne endte på 49,7 mot 50,2 for en måned siden. Det var ventet en svak oppgang.

«Den kinesiske produksjonsindustrien opplever svakere innenlandsk etterspørsel og dårlig internasjonal etterspørsel. Selskaper reduserer lagerbeholdningene og prisene på industriprodukter faller. Det er mer og mer sannsynlig at den kinesiske økonomien kommer under større nedadgående press», sier direktør Zhengsheng Zhong ved CEBM Group, som utarbeider den månedlige rapporten, i en kommentar.

Underindekser viser et dystert bilde. Det var fall ordreinngangen i desember og det er færre ansatte i industrien. Den pågående handelskrigen med USA får mye av skylden. Det er frykt for en opptrapping fra mars hvis landene ikke kommer frem til en avtale.

– Trump har snudd siden september. Han har gått fra å si hvordan han skal kjøre toll på alt til å snakke om hvordan han skal gå til den beste avtalen i historien, sier forsker Derek Scissors ved American Enterprise Institute til New York Times.

Kina-vekst på fire prosent

De økonomiske vekststatistikkene for fjorårets siste kvartal kommer om vel tre uker. Disse ventes å vise en stabil vekst på rundt 6,5 prosent.

«Kinas økonomiske nedgang ser ut til å fortsette i 2019 og vil veie på aksjer og valuta. Offentlige tiltak vil gi støtte til veksten før året er omme, men vi vil ikke se en sterk oppgang», skriver Capital Economics.

Analyseselskapet har utviklet en egen beregningsmetode for den økonomiske aktiviteten i Kina – China Activity Proxy (CAP). De tror den offisielle veksten for 2018 vil havne på 6,6 prosent. I 2017 var den på 6,9 prosent.

«Vår egen CAP peker på en svekkelse fra 5,8 til 5,3 prosent i 2018. Veksten vil falle kraftig i første halvår, fra rundt 5,5 prosent til nærmere fire prosent, basert på våre beregninger. Den offisielle veksten vil også bli svakere, men de vil ikke erkjenne en så rask nedgang», skriver Capital Economics.

Internasjonale finansinstitusjoner med betydelig virksomhet i Kina har vært mer tilbakeholdne med å stille kritiske spørsmål rundt de offisielle vekststatistikkene i analyser.

– Jeg mener selvfølgelig at veksten i Kina er avtagende. Jeg tror tallene er verre enn hva som rapporteres. Kina er et land hvor det er sterk sensur og mediene er forhindret fra å rapportere uavhengig, sier forsker Alex Capri ved NUS Business School til CNBC.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

«Ex on the beach»-deltaker Henrik Elvejord Borg forteller hvordan man kommer på skjermen og hva det koster personlig: – Jo sykere, jo bedre
I 20 år har reality-tv vært å se i norsk fjernsyn.
01:42
Publisert: