På torsdag vil Kina legge frem økonomiske statistikker for siste kvartalet – og for hele 2017. Konsensus ligger på en økonomisk vekst på rundt 6,7 prosent i siste kvartal – og 6,8 prosent for fjoråret. Dette er som forventet. I år er målet en vekst på over 6,5 prosent.

– Den kinesiske ledelsen er blitt en fornuftens stemme for å opprettholde dagens regelbaserte system for internasjonal handel, sa IMFs visedirektør David Lipton under konferansen Asian Financial Forum i Hong Kong på mandag.

Han sa at Kina må fjerne investerings- og handelsrestriksjoner hvis de ønsker å spille en større rolle i globaliseringen.

– Høyere vekst

Det internasjonale pengefondet (IMF) vil legge frem nye prognoser for verdensøkonomien i neste uke. Pilene har pekt opp for hele verdensøkonomien det siste året – etter at Brasil og Russland kom seg ut fra resesjon. Det er solid vekst for verdensøkonomien.

– Det peker mot høyere vekst i alle regionene, sa IMFs Lipton.

Han advarte mot å tro at dette kan fortsette.

– Vi må innse at verdensøkonomien er inne i siste fase av en lang og gradvis gjenoppreisning etter den globale finanskrisen. Når etterhenget i industriøkonomiene fjernes er det ikke klart hvor lenge de gode nyhetene vil fortsette, sa Lipton.

Det er høyere enn forventet økonomisk vekst i USA, Kina, Japan og de europeiske økonomiene. Også i fremvoksende økonomier er det høy aktivitet – drevet av eksportsektoren, men også høye offentlige investeringer og privat forbruk.

Verdens børser har satt nye rekorder, eller nådd nivåer som sist ble sett før finanskrisen for ti år siden. Nikkei-indeksen ved Tokyo-børsen har ikke vært høyere siden 1991. De amerikanske børsene har satt nye rekorder.

Gjeldsbekymring

IMFs nestsjef mener at landene må utnytte dette med å gjennomføre reformer – og i mange tilfeller redusere gjelden.

– Vårt råd er klart: nå er tiden for å ta tak i sårbarheter og strukturelle svakgeter som kan true den bærekraftig veksten. Det må tas skritt som sørger for en sterkere vekst når den sykliske oppgangen ikke lenger sørger styrer økonomien, sa Lipton.

Den kinesiske gjeldsoppbyggingen bør være en bekymring, ifølge IMF. Den samlede kinesiske gjelden passerte 300 prosent av landets bruttonasjonalprodukt i 2017, ifølge Institute of International Finance.

– Kina må få ned kredittveksten slik at denne vokser mindre enn økonomien. Hvis ikke vil lån være for høye relativt sett mot økonomien, sa Lipton i et intervju med Bloomberg.

Skrinlegger prosjekter

Kinas president Xi Jinping har slått ned på utlån til megaprosjekter som lokale kommuner og provinser har igangsatt. 2017-statistikker som kommer denne uken vil sannsynligvis vise den laveste veksten i nye investeringer siden 1999.

En rekke milliardprosjekter i provinsene Indre Mongolia og Gansu er blitt skrinlagt. Lanzhou New Area i Gansu skulle bli en moderne by med over en million innbyggere. Disse planene har president Xi bedt om skal endres. Han ser ikke behovet for gjeldsfinansierte planer.

«Prosjektene er innstilt da det har ført til en altfor stor gjeldsbyrde for lokale kommuner», skriver det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

– Finansinstitusjoner er mer forsiktige med å gi finansiering til lokale myndigheter, sier analytiker Liu Xinhe hos China Chengxin International Rating til Businessweek.(Vilkår)

Disse kan bli Venstres nye statsråder
Denne uken er det meldt snø i Oslo, og tre -fire nye statsråder, sier politisk redaktør i DN Kjetil B. Alstadheim.
03:06
Publisert: