Kina har klart å unngå omfattende smitte fra koronaviruset etter å ha stengt ned storbyen Wuhan og andre regioner i den første smittebølgen i januar i fjor. Grensene til Kina er i realiteten hermetisk lukket til omverdenen med unntak av handel. Det ventes å fortsette lenge.
Offentlige støttetiltak
Kina er som vanlig tidlig ute med å legge frem økonomiske statistikker for foregående kvartal. Dette er flere uker før andre større økonomier mener de har dannet seg et godt nok bilde. Det er svært sjelden at Kina justerer dataene senere, noe andre land gjør.
Trenden er klar. Den kinesiske veksten er betydelig lavere enn hva den var i første kvartal, det det ble oppnådd en økonomisk vekst på 18,3 prosent. I de siste tre månedene fikk Kina en økonomisk vekst på 7,9 prosent – under halvparten så mye som i årets tre første måneder.
Konsensus lå på 8,1 prosent.
– Kinas høye økonomiske vekst siden de klarte å stanse spredningen av koronaviruset, kan være i ferd med å avta. Et av de viktigste spørsmålene i andre halvdel av året er hvor mye støtte myndighetene vil sette inn etter å ha innsett at det kan komme en økonomisk nedbremsing, sier seniorøkonom med ansvar for Kina hos Natixis, Jianwei Xu, til South China Morning Post.
Kina klarte å unngå en resesjon i 2020 og fikk en økonomisk vekst på 2,3 prosent. I år har kommunistledelsen satt vekstmålet på «over seks prosent». Konsensus ligger på over åtte prosent fra kinesiske og internasjonale finansinstitusjoner.
– En stabilisering av økonomien og redusere risikoen vil bli viktige oppganger for andre halvår, sier sjefanalytiker Tang Jianwei hos Bank of Communications til Hongkong-avisen.
Økt press på økonomien
Den kinesiske eksporten økte med 32,3 prosent i juni i dollar sammenlignet med samme måned i fjor – opp fra 27,9 prosent i mai. Dette var høyere enn ventet.
«Handelsvolumet er betydelig høyere enn før pandemien. Vi tror dette vil falle de neste kvartalene», skriver analyse- og rådgivningsselskapet Capital Economics.
Detaljhandelsveksten var på 12,1 prosent i juni. Det var ventet en vekst på 11 prosent. Industriproduksjonen steg med 8,3 prosent i juni. Dette var 0,4 prosentpoeng høyere enn konsensus.
Internasjonale finansinstitusjoner har utviklet egne beregningsmodeller for å justere for virkningene av koronapandemien. Barclays mener den justerte veksten for første halvår i 2020 og 2021 fortsatt er betydelig lavere hva den var i 2019.
«Vi opprettholder vårt syn om at det nedadgående presset på veksten sannsynligvis vil øke i andre halvår», skrev den japanske finansinstitusjonen Nomura i en rapport i forkant av dagens kvartalsstatistikker.
Høy gjeldsbyrde og råtne lån er en bekymring.
– Tiden er i ferd med å løpe fra Kina med å håndtere råtne lån og den hva den risikoen dette utgjør for økonomien, sier sjeføkonom Diana Choyleva hos Enodo Economics til Financial Times.
Må få fart på utgiftene
Den kinesiske sentralbanken har justert tiltakene de siste ukene. Bankene har fått bedret likviditeten med rundt 1350 milliarder kroner etter at reservekravene kuttes med 0,5 prosentpoeng fra i dag.
– Det er mulig det kommer flere kutt i reservekravene, men finanspolitikken er viktigere. Det er nødvendig å få fart på utgiftene og sikre at de gjennomfører den spesielle obligasjonskvoten, sier sjeføkonom Wang Jun hos Zhongyuan Bank til Reuters.
Kommuner har fått fullmakt fra sentralmyndighetene til å utstede nesten over 4000 milliarder kroner i spesielle obligasjoner for infrastrukturprosjekter før utgangen av året. Under 30 prosent er gjennomført.
Politbyrået, som leder av president Xi Jinping, gjør seg klar til den årlige samlingen på et feriested utenfor Beijing hvor de legger planer for resten av året og for 2022.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.