De kinesiske storselskapene Alibaba, Tencent, Bytedance og Didi Global har lagt bak seg et vanskelig år. Børsverdier på over 3500 milliarder (4000 milliarder kroner) Hongkong-dollar har forsvunnet fra Alibaba siden president Xi Jinping startet kampanjen mot oppstartsselskaper.

Didi Global ble børsnotert for kun et halvt år siden i USA. Det var enorme forventninger til selskapet og aksjekursen steg til 16,4 dollar kort tid etter børsnoteringen. På fredag var aksjekursen på 4,5 dollar – en ny bunnotering. Kinesiske selskaper er bedt om å vende hjem.

Glovarm databrikkesektor

Samtidig strømmer pengene inn i den kinesiske oppstartssektoren. En ny oversikt fra analyseselskapet Preqin viser at kinesiske oppstartsselskaper hentet inn 131 milliarder dollar fra investorer i fjor. Dette er en ny rekord.

Tidligere har risikokapital funnet veien til nye bransjer innenfor finansteknologi, spill og delingsøkonomien – områder som i mange år har opplevd en høy vekst i Kina. Nå er det mer tradisjonelle oppstartsselskaper som tiltrekker seg kapital.

– Investorers appetitt på kinesisk teknologi forblir intakt. Hva som har endret seg er hvor de parkerer pengene. Det blir mer og mer tydelig at pengene strømmer til oppstartsselskaper med banebrytende teknologi, sier advokat Jiang Jingjing hos Wood Mallesons i Hongkong til Bloomberg.

Handelskrigen mellom USA og Kina er inne i sitt fjerde år. En rekke kinesiske teknologiselskaper har havnet på en amerikansk svarteliste, blant annet Huawei og ZTWE. Dette gjør at de ikke får tilgang til amerikanske komponenter eller patenter.

– Det er ganske sprøtt i Kina akkurat nå. Databrikkesektoren er glovarm, sier den tidligere Intel-ingeniøren Yong Luo, som har etablert et oppstartsselskap, til Bloomberg.

Kinesisk dominans

Fortsatt er det amerikanske selskaper som tiltrekker seg mest penger i den globale oppstartssektoren. I fjor endte dette på 296,6 milliarder dollar. Ifølge Dealstreet Asia ble det inngått 185 finansieringsavtaler verdt 9,2 milliarder dollar i desember i Kina – en 26 prosent vekst.

«Kinesiske oppstartsselskaper dominerte kapitalinnhentingen i desember. Kinesiske selskaper sto for to tredjedeler», skriver Semiconductor Engineering i månedsrapporten.

Kinesiske myndigheter forsøker å berolige investorer om at de fortsatt ønsker at private oppstartsselskaper skal spille en viktig rolle i økonomien. De ønsker å unngå at gründere som Alibabas Jack Ma blir for mektige.

Alibaba, Tencent og Japanske Softbank har i over ti år vært svært viktige for den kinesiske oppstartssektoren. De har kjøpt seg inn i oppstartsselskaper og ofte slukt selskapene eller tatt kontroll.

Tencent hadde i tredje kvartal den svakeste veksten siden børsnoteringen i 2004. Didi tapte 6,3 milliarder dollar på driften de ni første månedene av 2021. Softbank har også tapt store beløp på kinesiske investeringer de siste 15 månedene.

Dobling av enhjørninger

Oppstartssektoren i Japan, Sørøst-Asia og Kina vokser også raskt. India hadde nye 31 enhjørninger i 2021 – oppstartsselskaper verdt minst en milliard dollar, ifølge Hurun. Dette er mer enn en dobling siden 2020, da det var 21 enhjørninger.

– I 2021 alene investerte vi tre milliarder dollar i India. Vi er den største enkeltinvestoren. Vi står for finansieringen av rundt ti prosent av finansieringsbehovet til alle enhjørningene, sa Softbanks grunnlegger Masayoshi Son i desember.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.