Det er knappe to uker siden Kina over natten fjernet mange av smittevernrestriksjonene og tvungen daglig testing av flere titall millioner mennesker. Dette gjør at det ikke offentliggjøres statistikker som viser smitte. Den økonomiske aktiviteten stuper.

– Det er latterlig

Ansatte ved fabrikker, kontorer, barnehaver og sykehjem sover på arbeidsplassen – alt i håp om å holde koronasmitten på avstand. I motsetning til de fleste andre land har en svært liten andel av Kinas befolkning vært eksponert mot viruset de siste tre årene.

Helsemyndighetene, ledet av sjefsepidemiolog Wu Zunyou, sa på søndag at Kina er inne i den første av tre ventede smittebølger i vinter. Den neste bølgen vil komme når flere hundre millioner mennesker sannsynligvis vil forflytte seg under tradisjonelt nyttår om en måned.

– Bransjer som er avhengig av migrantarbeidere sliter allerede da mange har dratt hjem for den kinesiske nyttårsfeiringen. Det vil være ganske så rolig frem til slutten av januar, sier partner Chen Long ved det kinesiske analyseselskapet Plenum til Financial Times.

I Kinas største by, Shanghai, er de fleste skoler og barnehagen stengt fra mandag på grunn av omfattende smitte. Studenter skal få undervisning via internett. Det er gjort klar over 230.000 sykehussenger i byen med nesten 30 millioner innbyggere.

Panikk og frykt hos enkelte har ført til mangel på medisiner, blant annet febernedsettende medikamenter. Ved klinikker møter pasienter opp for å få behandling etter å ha testet positivt for koronaviruset.

– Det er latterlig. Halvparten av pasientene jeg så en dag hadde ingen symptomer, men de forlangte medisin. Jeg kan ikke avvise dem da de er bekymret, sier en lege til næringslivsavisen Nikkei Asia.

Kaos i forsyningskjedene

Kilder Financial Times har snakket med i Kina beskriver «kaos i forsyningskjedene». Dette skyldes blant annet sykemeldinger fra trailersjåfører som er blitt syke. Tidligere har disse vært underlagt krav om jevnlig testing. Må er kravene fjernet.

– Transportrutene mellom storbyene har flere stopp hvor sjåførene bytter last. Det skal bare én sjåfør til for å sykmelde seg før det blir en dag forsinkelser, sier direktør Jacob Cooke hos logistikkselskapet WPIC Marketing + Tchnologies til næringslivsavisen.

Forskningsinstituttet Institute for Health Metrics and Evaluation (IHME) ved University of Washington mener at koronadødsfall i Kina kan passere 322.000 i april. De siste offisielle dødstallene fra pandemien ligger på 5200. Reuters har foretatt analyser som kan bety over én million dødsfall for hele 2023 i Kina – tilsvarende som i USA.

– Uansett hvordan vi ser på dette er det svært sannsynlig at de neste månedene vil bli ganske så utfordrende for Kina. Den befolkningen i verden med høyest risikoer de som har unngått smitte og hvor det er hull i vaksineprogrammet. Akkurat det er tilfellet for Kina, sa direktør Christopher Murray hos IHME nylig, ifølge Washington Post.

Prioriteringer for 2023

Internasjonale finansinstitusjoner forsøker å se inn i 2023. Ledelsen i kommunistpartiet avholdt i forrige uke en årlig arbeidskonferanse hvor prioriteringene for neste år er blitt bestemt. De lover å stabilisere økonomien og lover tilstrekkelig med likviditet, ifølge Reuters.

– Det viktigste fra denne konferansen er at myndighetene ønsker at økonomisk vekst skal komme fra innenlandsk forbruk. Dette vil være hovedprioriteten i 2023, skriver sjeføkonom for Kina hos ING, Iris Peng, i en ny rapport.

ING har identifisert flere bransjer som vil nyte godt av prioriteringene fra myndighetene, blant annet eldresektoren og fortsatt satsing på at Kina skal bli ledende på elektriske biler. De endelige prioriteringene blir først offentliggjort i mars neste år.

Først må Kina komme seg gjennom noen vanskelige vintermåneder.

– Den kinesiske økonomien vil slite med å komme seg etter smitteøkningen. Folk er forsiktige med å være på overfylte steder, selv om vi ser det er høy etterspørsel etter fly- og togbilletter til kinesisk nyttår. Aktiviteten frem til mars vil være humpete, skriver sjeføkonomen.

ING mener den økonomiske aktiviteten vil falle med 0,4 prosent i inneværende kvartal og kun gi en vekst på 2,1 prosent for hele 2022. For 2023 er vekstprognosen på 4,3 prosent. Dette er lavere enn konsensus.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.