Ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua vil det bli foretatt 710 millioner reiser under «Golden Week».

Dette kombineres med høstferie og feiring av den kinesiske nasjonaldagen. Det legges igjen store beløp i økonomien, noe som vil opprettholde den økonomisk veksten.

Stillestående trafikk

Det var tidligere uvanlig for kinesiske arbeidere å ta ferie. En langweekend av og til, men ved fabrikkene kunne produksjonen gå året rundt.

De siste årene har derimot myndighetene valgt å stenge børser og markeder for å la befolkningen ta et pusterom tre ganger i året – og skape vekst.

Jernbanen har aldri hatt mer trafikk enn denne uken. Det har vært fullt kaos på veiene – også på grensen mot Hong Kong. Ifølge trafikkpolitiet i Shenzhen har de aldri opplevd mer folk på veiene.

– Dette er alvorlig. Det tok oss ti timer fra Hong Kong til Guangzhou, sier Cheung Kim-ping i Hong Kong Guangdong Boundary Crossing Bus Association til South China Morning Post, om ruten som vanligvis tar tre-fire timer.

Omstridt fellesferie

Kina er på vei vekk fra en eksport- og investeringsstyrt økonomi og over til at kinesiske forbrukere skal dra mer av lasset. Tjenesteytende sektor gikk i 2014 forbi industrien som den største bidragsyteren til bruttonasjonalproduktet.

Nye statistikker fra den statlige reiselivsorganisasjonen CNTA viser at 114 millioner turister sist mandag brukte 94 milliarder yuan (112 milliarder kroner) på alt fra hoteller, restauranter og til shopping.

I løpet av en nidagersperiode ventes det at de legger igjen over 700 milliarder kroner i Kina.

Dette er en form for fellesferie. Prisene på overnatting og flyreiser har skutt i været.

– Hvis ansatte hadde fått utbetalt feriepenger, kunne de selv bestemme når de skal ta ferie, sier Gong Jian ved China Tourism Academy til China Daily.

Det er høy velstand og nyrike kinesere er kravstore.

– Jeg bryr meg ikke om at jeg betaler litt mer, for dette er den lengste ferien jeg har. Jeg vil bo på et sted som viser hvem jeg er, har min smak og er hvem jeg ønsker å være, sier 25-åringen Chen Xinyi til China Daily, som betaler 24.000 kroner for hotell i ti dager i Frankrike.

Velger tropeferie

Rundt seks millioner kinesere har reist til utlandet på ferie denne uken. Thailand, Singapore, Vietnam og Japan er de mest populære reisemålene. 122 millioner kinesere reiste utenlands i 2016, ifølge China Tourism Academy, og de brukte 109,8 milliarder dollar.

– Vi venter rundt 600.000 kinesiske turister til Thailand i oktober. Dette er 20 prosent flere enn i samme periode i fjor, sier statssekretær Pongpanu Svetarundra i det thailandske reiselivsdepartementet til Bangkok Post.

For 15 år siden var ikke kinesiske turister å finne på reiselivsstatistikkene til Thailand. Reiselivssektoren og de rundt 32 millioner turistene til landet står for rundt 20 prosent av verdiskapingen i Thailand – en dobling siden 2005.

På ferieøyen Koh Samui forventes det at kinesere legger igjen 200 millioner baht (50 millioner kroner) denne uken.

Reiselivsboikott

Den tidligere portugisiske kolonien Macau, som er Asias svar på Las Vegas, har storinnrykk fra Kina.

– Den kinesiske økonomien gjør det bedre, det er flere besøkende til Macau og byen har bedre infrastruktur, sier konsernsjef Lawrence Ho hos Melco Resorts & Entertainment til Bloomberg News.

Unntaket er Sør-Korea. De boikottes av Kina etter utplasseringen av rakettskjold mot angrep fra Nord-Korea.(Vilkår)

Her lærer kronprins Haakon prinsesse Ingrid Alexandra og prins Sverre Magnus å surfe
Kronprinsfamilien på bølgejakt i surfeparadiset Hoddevik
01:58
Publisert: