Referatet fra rentemøtet i den japanske sentralbanken i juli viser at medlemmene ventet at inflasjonen vil falle i 2023. Fryktindeksen (Nikkei vix) har steget med 11 prosent og er på det høyeste nivået siden juni.

Den amerikanske «tiåringen», som er renten på amerikansk statsgjeld med ti års løpetid, har steget til over fire prosent for første gang siden april 2010. I løpet av september har den steget med 80 basispunkter.

«Den amerikanske tiårsrenten passerte nettopp fire prosent. Boliglånsrentene overstiger syv prosent med god margin. Vi befinner oss i et nytt finansielt landskap», skriver USAs tidligere finansminister Lawrence Summers på Twitter.

Svekker seg

Den kinesiske valutaen har svekket seg og brutt gjennom 7,2 yuan mot en dollar for første gang siden 2008. Den filippinske valutaen har svekket seg kraftig på kort tid og nærmer seg 60 pesos mot en dollar.

– Siden det er lite den kinesiske sentralbanken kan gjøre for å endre kreftene som står bak dollarens oppgang, vil forsøk på å snu markedstrender mislykkes og undergrave troverdigheten, sier analytiker Wei He hos Gavekal Dragonomics til Financial Times.

McDonald's-teorien for fall

Singapores finansminister kommer med kraftige advarsler for verdensøkonomien i et intervju med CNBC.

– Globaliseringens gullalder som vi har opplevd de siste 30 årene siden slutten av den kalde krigen er åpenbart over. Vi går inn i en ny epoke, en ny periode som vil bli markert med større geopolitisk splittelse, sier Lawrence Wong.

Startet med lettelse på de amerikanske børsene, men kun Nasdaq endte handelsdagen med oppgang

Wong, som sannsynligvis blir Singapores neste statsminister, advarer og sier at hvis utviklingen som skjer for tiden ikke normaliseres vil verden bli langt farligere og mer splittet.

– Husker du McDonald's-teorien om at hvis det er en McDonald's overalt så vil det ikke bli krig? Vel, det tilhører historien, sier han.

McDonald's trakk seg tidligere i år ut fra Russland etter invasjonen av Ukraina.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.