Statskontrollerte kinesiske medier har lagt bredsiden til mot USA og Donald Trumps kandidat til ny utenriksminister. Det er allerede stor skepsis til Donald Trumps handelspolitikk. Nå er det utenriks- og sikkerhetspolitikken som legges under lupen.

«Rex Tillerson må begynne å pugge atomvåpenstrategier hvis han ønsker å presse et atomkraftstormakt til å trekke seg vekk fra egne territorier», skriver avisen Global Times på lederplass.

De statskontrollerte kinesiske mediene benyttes til å formidle den kinesiske regjeringens budskap.

– En trussel for verdensøkonomien

Tidligere konsernsjef i oljeselskapet ExxonMobil, Rex Tillerson, sa under senatshøringen denne uken at han som utenriksminister vil sørge for at Kina ikke får tilgang til omstridte øyer som de siste årene er blitt utvidet med flyplasser og marinebaser.

Han sammenlignet Kinas bygging av kunstige øyer, flyplasser og marinebaser de siste fire årene med Russland annektering av den russiske halvøyen Krim i 2014.

– Kina har tatt kontroll over territorier som ikke er rettmessig Kinas. Hva Kina har foretatt seg er svært bekymringsfullt, sa Tillerson.

Kina krever suverenitet over nesten hele Sør-Kinahavet – med unntak av nære kystområder til de andre landene som har kystområder som grenser til havområdet. Indonesia, Malaysia, Brunei, Filippinene og Vietnam har krav i Sør-Kinahavet, hvor det det er store fiskeressurser og sannsynligvis olje og gass.

Sør-Kinahavet er også en av de viktigste gjennomfartsårene i verden for skipstrafikk. Årlig transporteres det elektronikk, tekstiler, olje, gass, råvarer og andre produkter verdt over 5000 milliarder dollar gjennom havområdet.

– Dette er en trussel for hele verdensøkonomien hvis Kina får lov til å diktere hvem og hva som skal få passere gjennom disse farvannene, sa Tillerson til Senatets utenrikskomité.

Utenrikspolitiske fantasier

Kinesiske medier kritiserte Tillerson på fredag i et koordinert angrep mot Donald Trump og hans foreslåtte regjering og rådgivere.

«Tillersons uttalelser er ikke verdt å bli tatt på alvor. De er en sammenblanding av kortsynthet, fordommer som har gått ut på dato og urealistiske utenrikspolitiske fantasier. Hvis han skulle gjennomføre hva han sa under høringen i den virkelige verden ville det ha endt med katastrofe», skriver China Daily.

I desember ble professor Peter Navarro, som er svært kritisk til den kinesiske handelspolitikken, utnevnt til å lede et nyoppnevnt nasjonalt handelsråd. Wilbur Ross er kandidat som handelsminister og er en selverklært «Kina-hauk» som i flere år har kritisert Kina åpent.

Da skrev Global Times at Kina må «legge til side alle illusjoner og forberede seg på et offensivt spill fra Trump».

– Ross og Naverro mener at USA allerede er involvert i en handelskrig og at USA taper. De er villig til å gjøre hva de kan for å komme seg ut av denne krigen. Det betyr svært risikofylte skritt, sa direktør Deborah Elms ved Asia Trade Institute til CNBC før nyttår.

– Historisk veiskille

På fredag kom de kinesiske handelsstatistikkene for 2016. For andre år på rad falt den kinesiske eksporten. Målt i kinesiske yuan ble eksporten to prosent lavere enn i 2015 – hvor det også var et fall i den internasjonale handelen.

Kina fikk et overskudd på handelsbalansen på 3350 milliarder yuan (4150 milliarder kroner) i fjor. Brorparten av dette skyldes handel med USA, ifølge offisielle amerikanske statistikker for fjorårets 11 første måneder.

For første gang vil en kinesisk president delta under det årlige møtet i Davos i regi av World Economic Forum. Ifølge Jiang Jianguo, som leder informasjonsbyrået i den kinesiske regjeringen, vil han advare mot konsekvensene av populistisk, proteksjonistisk og isolerende politikk.

– Med fremveksten av populisme, proteksjonisme og nativisme har verden kommet til et historisk veiskille. En vei fører til krig, fattigdom, konfrontasjon og dominans, mens den andre fører til fred, utvikling, samarbeid og løsninger hvor alle vinner, sa Jiang Jianguo, som leder regjeringens informasjonskontor, under en konferanse denne uken.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.